Cu toții ne înghesuim înainte de sărbători prin măcelării să facem provizii de carne proaspătă de porc, fără să ne întrebăm cât de sănătos este să o ținem la congelator, mai exact câte luni.
Înainte de a face provizii cu delicioasa carne de porc, cel mai bine este să respectați instrucțiunile de pe pachet dacă nu este luată direct de la măcelărie. Nu trebuie decât să verificați pe acel pachet de carne dacă scrie „a se păstra congelat” şi pentru ce perioadă.
Alimentele congelate sunt sigure pe termen nelimitat?
Pentru a păstra cea mai bună calitate, friptura de porc proaspătă, carnea pentru grătar, cotletele sau coastele ar trebui să fie folosite între patru până la șase luni.
Carnea de porc proaspăt măcinată, ficatul de porc, ar trebui să fie consumate în trei până la patru luni. Iar carne de porc gătită în casă, ciorbe, tocănițe, toate depuse în caserole, poate sta la congelator două până la trei luni.
După aceste perioade de congelare, există posibilitatea ca toate produsele din carne de porc şi nu numai, să își piardă din proprietăți și să nu mai aibă același gust.
De asemenea, trebuie să ai o atenție deosebită atunci când pui carnea la congelat. Este important ca, în momentul în care bucățile de carne de porc sunt introduse în pungă, trebuie să nu aibă bule de aer. Se recomandă să notezi pe pachetele respective și data congelării, pentru a avea o evidență.
Dezghețarea cărnii pe blatul din bucătărie, o mare greșeală
Atunci când vă decideți să decongelați un pachet cu carne de porc, nu este indicat să o ţineţi pe blatul din bucătăriel, deoarece carnea care este lăsată afară la temperatura camerei mai mult de 2 ore (sau 1 oră vara) poate dezvolta bacterii periculoase. Cele trei moduri sigure de a dezgheța carnea sunt în frigider, în apă rece sau în cuptorul cu microunde.
Acesta este cel mai lent, dar cel mai sigur mod de a dezgheța carnea congelată. Pentru a vă fi mai uşor, este indicat să scoateţi carnea cu o seară înainte şi lăsată peste noapte la frigider.
Dacă uitaţi de această metodă, există dezghețarea cărnii în apă rece. E mai rapidă decât la frigider, iar temperatura rece a apei împiedică creșterea rapidă a bacteriilor. Asigurați-vă că produsul din carne este într-un ambalaj etanș și scufundați-l complet în apă rece. Schimbați apa la fiecare 30 de minute pentru a vă asigura că rămâne rece în timpul procesului de decongelare.
Utilizarea cuptorului cu microunde este cea mai rapidă modalitate de a dezgheța carnea congelată, şi totodată sănătoasă, scrie colemannatural.com.