CÂT TEREN AGRICOL deţin STRĂINII în România. MIZA liberalizării acestei pieţe
- Raluca Florescu
- 8 ianuarie 2014, 22:25
Liberalizarea pieţei funciare ar putea genera o creştere explozivă a suprafeţei terenurilor deţinute de străini în România. Potrivit noii legislaţii, începând din acest an străinii au aceleaşi drepturi ca românii la achiziţia de terenuri agricole
Este vorba despre cetăţenii statelor din UE, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia și apatrizii cu domiciliul în aceste țări, potrivit site-ului protv.ro. Noile decizii apar în “Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării–cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice". Documentul a fost adoptat de Parlament în decembrie. Opozitia a acuzat că, folosindu-se de noua lege, străinii ne vor lua ţara.
Ieri, Traian Băsescu a decis trimiterea legii care trebuia sa intre în vigoare la începutul lui 2014, la Parlament, pentru reexaminare.
Traian Băsescu a indicat că există probleme privind instituţia care controlează tranzacţiile cu terenuri.
Astfel, legea înfiinţează în acest scop Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, respectiv fosta Agentie a Domeniilor Statului. Aceasta va verifica tranzacţiile, indiferent că e vorba de români sau de străini, le va da sau nu avizul şi, foarte important, se va ocupa şi cu publicarea ofertelor de vanzare pe site-ul său. Legea prevede că la orice tranzacţie, afara de cele între rude până la gradul trei inclusiv, există un drept de preemptiune.
Iată care este ponderea investitorilor străini în totalul terenurilor agricole deţinute de acesştia, în funcţie de naţionalitate, potrivit protv.ro: Italia – 23,4% Germania – 15,5% Ţările arabe – 10% Ungaria – 8,2% Spania – 6,2%