Evenimentul Zilei > Economie > Cât plătești pentru o mașină nouă luată prin leasing
Cât plătești pentru o mașină nouă luată prin leasing

Cât plătești pentru o mașină nouă luată prin leasing

Dacă vrei să-ți cumperi un autoturism, însă nu ai toți banii cash, trebuie să știi că leasingul financiar este, alături de creditul bancar, o modalitate de a-ți finanța achiziția. Ratele lunare ajung și la 50 de euro

Principala diferență între un credit auto și un contract de leasing este, în primul rând, că în cazul leasingului financiar, devii proprietarul mașinii abia după ce ai plătit ultima rată. Până atunci, proprietarul este compania creditoare. Un avantaj al leasingului îl reprezintă plățile lunare mai mici, datorită faptului că valoarea reziduală poate fi plătită la finalul contractului.

O altă diferență se referă la perioada obligatorie de derulare a împrumutului care, în cazul băncii este de șase luni, iar în cel al leasing-ului, de un an, după care poți achita anticipat întreaga sumă. Ca și în cazul împrumului auto, pentru mașinile luate prin leasing trebuie încheiată o asigurare CASCO. Pentru a încheia un contract de leasing, un client trebuie să prezinte actele de identitate, cele doveditoare ale veniturilor sale și un formular de solicitare de finanțare leasing. De exemplu, la Porsche Leasing procesul de creditare se derulează rapid datorită faptului că, după ce își alege autoturismul dorit de la dealer, clientul completează dosarul de finanțare și îl depune în același loc.

Ce mașini caută românii

Helian Redai, directorul de Vânzări și Marketing Porsche Finance Group, spune că, în cazul clienților persoane fizice, a observat „în ultima vreme o apetență pentru mașini cu un consum mic, mașini de oraș, cu o echipare de bază și confort standard, o atitudine cumpătată”. Totodată, prețul mașinii rămâne foarte important, iar clienții sunt tot mai atenți la aspectele legate de costuri pe termen mediu și lung în ceea ce privește achiziția unei mașini, adaugă acesta. Porsche Finance Group are o ofertă de finanțare în lei la o dobândă variabilă începând de la 4,99%, iar finanțarea în euro la dobânzi începând cu 4,85%, în funcție de prețul mașinii. Valoarea medie a unui contract pentru achiziția mașinilor noi prin leasing financiar la Porsche Leasing a fost de 15.000 de euro, în 2014.

Concurența se ascute

„Oferta de finanțare continuă să fie mai mare decât cererea, conducând la creșterea concurenței și la presiuni pe preț”, care este în scădere, scriu specialiștii BCR într-un raport despre piața leasingului auto. O altă consecință sunt programele de fidelizare pe care le elaborează companiile pentru a-și menține baza de clienți. Anul trecut, valoarea finanțărilor auto acordate prin intermediul leasing-ului a depășit un miliard de euro. Iar în primul trimestru din 2015 au fost înmatriculate 2.500 de autovehicule finanțate prin leasing.