Deși ne apropiem de a doua lună de primăvară, vremea deosebit de rece se va menține o perioadă.
Alertă națională. Cât mai durează valul de frig? Vremea se menține friguroasă în toată ţara. Meteorologii au emis o averizare meteo de vreme deosebit de rece, precipitaţii abundente şi vânt puternic.
Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a detaliat când urmează să se încălzească vremea şi când scăpăm de ploi.
România rămâne sub un val de precipitaţii de toate formele. Maxime de 8-9 grade
''Până vineri discutăm de o vreme mai rece decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a ţării. Regimul de temperaturi, mai ales pe parcursul nopţilor şi dimineţilor, va rămâne la valori preponderent negative. Exceptând zona litoralului, unde vorbim de valori în jurul a 1, 2 grade Celsius şi maxime care nu vor depăşi 8-9, posibil 10 grade Celsius în Banat şi Oltenia.
Discutăm în acelaşi timp şi de precipitaţii, sub toate formele, atât ploi cât şi lapoviţe şi ninsori, mai ales în zona montană, acolo unde mâine vorbim şi de rafale, în general de 55-65 km/h spulberând zăpada. Iar miercuri chiar intensificări la cote de peste 80-90 km/h pe crestele montane înalte, precum şi în partea de est şi sud-est a ţării, intensificări ale vântului care vor spori senzaţia de frig''.
Vremea se încălzeşte din weekend. Vom avea maxime de 15-16 grade
Din fericire, pe finalul săptămânii temperaturile vor reveni la normalul perioadei, a precizat specialistul meteo. ''Până vineri discutăm de o vreme mai rece, mai degrabă cu aspect de iarnă. Iar de vineri discutăm de o vreme în încălzire, chiar dacă dimineaţa zilei de vineri va fi una mai rece, cu minime în depresiunile din estul Transilvaniei până la valori sub -8 grade Celsius, 4 grade în zona litoralului. Maximele vor fi în creştere de la o zi la alta, vineri până la 12 grade Celsius. Sâmbătă şi duminică chiar valori de peste 15-16 grade Celsius'', a explicat Elena Mateescu.
Directorul ANM a specificat că alternanțele de frig și cald vor mai continua o perioadă. ''Cu siguranţă vom mai avea intevale în care alternanţele de vreme mai caldă să fie urmate de perioade cu zile mai rece şi umede. Şi luna aprilie, statistica ne-a demonstrat că a mai adus episoade de iarnă. Nu confirmăm că se va întâmpla şi în luna aprilie din acest an în aceeaşi notă, dar cu siguranţă nu trebuie să excludem această posibilitate.
Aşa a confirmat această lună din această primăvară, o lună deosebit de capricioasă din punctul acesta al alternanţelor de vreme caldă urmată de perioade mai reci, cu siguranţă acest element va rămâne de interes pe tot parcursul anului 2021, aşa cum s-a întâmplat mai ales din 2000 şi până în prezent'', a mai anunţat Elena Mateescu.
Sursa: Antena 3