Febra rechizitelor. VEZI cât te costă să-ţi trimiţi copilul la şcoală

Febra rechizitelor. VEZI cât te costă să-ţi trimiţi copilul la şcoală

Chiar dacă vă limitaţi la cele mai ieftine variante ale rechizitelor şi hainelor necesare elevilor în timpul anului şcolar care va începe în curând, tot trebuie să pregătiţi peste 600 de lei.

La începutul fiecărui an, echiparea copilului pentru şcoală îi costă pe părinţi minimumun salariu minim pe economie, adică în jur de 640 lei. În librării, preţurile ajung să fie şi duble faţă de supermarketuri sau pieţe.

Mai sunt doar două săptămâni până la începerea noului an şcolar, iar părinţii au început să facă primele cumpărături, pentru a evita aglomeraţia din magazine şi mai ales preţurile care cresc tot mai mult, pe măsură ce se apropie şcoala.

Dacă un ghiozdan este scump, nu înseamnă neapărat că este de o calitate mai bună. Este foarte probabil ca acelaşi produs să coste mult mai puţin în alt loc, de aceea nu strică un mic studiu al pieţei înainte de a cutreiera magazinele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Supermarketurile, soluţia cea mai la îndemână

De ani buni, părinţii au renunţat să mai cumpere rechizite din librării şi s-au îndreptat spre supermarketuri, unde aceleaşi produse sunt mult mai ieftine şi mai variate. Librăria este, însă, singura alternativă pentru manuale şi caiete speciale. Pentru cei mai mulţi însă, epopeea cheltuielilor nu se opreşte aici.

"Un copil are nevoie şi de haine, uniformă sau încălţăminte odată cu începerea şcolii, după ce le-a uzat pe cele vechi tot anul, iar dacă ai copil în clasa întâi, va trebui să cumperi tot trusoul", ne spune Viorica Negrea, mamă a doi boboci, unul în clasa I şi celălalt într-a noua. Ea avea de gând să dedice weekendul cumpărăturilor pentru un semestru.

Potrivit acesteia, şcoala românească nu a scăpat de meteahna cadourilor de început şi sfârşit de an, aşa că "vrei nu vrei, trebuie să cumperi flori sau un parfum". Mai mult, dacă sala de clasă va avea nevoie de reparaţii, părinţii vor face chetă pentru remedierea problemelor.

Însă, până a ajunge în clasă, şcolarul trebuie să fie echipat şi îmbrăcat corespunzător. Cea mai ieftină alternativă pentru a umple ghiozdanul este din supermarketuri sau din pieţe, chiar dacă majoritatea copiilor tânjesc după rechizitele cu eroi din desene animate sau din filme, care sunt cele mai scumpe. Un caiet sau un ghiozdan imprimat cu chipul lui Hannah Montana costă şi de şase ori mai mult faţă de cel mai ieftin caiet sau ghiozdan de la ofertă, de aproximativ un leu, respectiv 10 lei. Ghiozdanele mai bine compartimentate pornesc de la circa 30 de lei şi ajung până la 250 de lei, în funcţie de caracteristici şi de producător, iar unul cu troller porneşte de la 40 de lei.

Ce preţ are un penar

  • Un penar echipat standard, cu un stilou cu două rezerve, creioane colorate, radieră, creion mecanic şi un pix costă între 12 lei şi 130 de lei.
  • Pentru un set de plastilină, părinţii trebuie să pregătească cel puţin 5 lei. În funcţie de numărul de culori pe care le conţine pachetul, preţul ajunge până la 30 lei.
  • Uniformele costă între 35 şi 130 de lei, în funcţie de vârsta copilului. Pentru cea mai ieftină uniformă de clasa I pentru fetiţe, veţi scoate din buzunar 35 de lei, iar pentru băieţi, 60 de lei. Un costum pentru clasa a IV-a costă 65 de lei pentru fete şi 130 lei pentru băieţi.
  • Un trening nou pentru orele de educaţie fizică vă costă de la 35 de lei până la 150 de lei, în funcţie de material şi producător.
  • Un bloc de desen A3 costă între 6 lei şi 15 lei, în funcţie de calitatea planşei, un set de patru guaşe costă în jur de 6 lei, acuarelele cu 12 culori costă în jur de 5 lei, iar un set de trei pensule aproximativ 6 lei. Un set de patru creioane costă între 90 de bani şi 4 lei, un pix între 50 de bani şi 10 lei, iar trusa de geometrie costă minimum 10 lei.
  • Caietele speciale pentru clasele mici costă în jur de 10 lei la librării. Manualele vor fi esenţiale mai târziu şi vor costa, în funcţie de materie şi editură, până la 100 de lei.

E mai ieftin să cumperi rechizitele treptat

Tragem linie şi constatăm că varianta de mijloc de echipare, cu un ghiozdan compartimentat şi echipat cu penar, bloc de desen, acuarele, plastilină, uniformă şi trening, suficiente pentru cel puţin un semestru, costă în jur de 650 de lei. Variantele mai scumpe pot depăşi cu mult această sumă. Părinţii au însă stategiile lor pentru a ţine în frâu cheltuielile: ori cumpără toate rechizitele înainte de şcoală, ori le cumpără treptat, de-a lungul anului, când preţurile sunt mai mici cu până la 20%.

"Un copil are nevoie şi de haine, uniformă sau încălţăminte nouă odată cu începerea şcolii, după ce le-a uzat pe cele vechi tot anul." VIORICA NEGREA, mamă a doi elevi