Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a declarat recent că Bulgaria poate adopta moneda euro în anul 2023, după ce va intra în mecanismul ERM-2, ce precede intrarea în zona euro, până la sfârșitul lunii aprilie. Georgieva, care este de origine bulgară, a mai declarat că Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, vede foarte pozitiv demersul Bulgariei. Mai mult, Georgieva e de părere că intrarea Bulgariei în zona euro va fi cu siguranță benefică pentru țară, va oferi mai multă securitate monetară și o va proteja de incertitudinile globale.

Cu toate că este unul dintre cele mai corupte și sărace state membre ale UE, Bulgaria îndeplinește criteriile nominale pentru a adopta moneda unică, cu finanțe publice sănătoase și datorii reduse.

În contextul acestei declarații, Ministrul Finanțelor Publice din România consideră că situația României este diferită de cea a Bulgariei. Cîțu spune că abia după aducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, în 2022, se pot începe discuțiile de trecere la euro. În acest sens, varianta ambițioasă de realizare a acestui proiect este anul 2024.