TVA-ul la produsele agricole se va reduce de la 1 ianuarie 2013, de la 24% la 9%, a anunţat premierul Victor Ponta, principalele efecte vizate fiind reducerea evaziunii fiscale care reprezintă 80% din piaţă, dar şi ieftinirea alimentelor.
Reducerea TVA-ului la alimente este o măsură intens disputată în ultima vreme de partidele politice din România. De altfel, colectările de TVA au reprezentat în 2011 26,4% din veniturile statului, taxa pe valoare adăugată ocupând a doua poziţie într-un top al taxelor încasate la buget, după contribuţiile sociale.
În acelaşi timp, atât Banca Mondială, cât şi FMI nu au agreat această idee, deoarece "două tipuri de TVA ar complica mult sistemul de colectare a taxei", după cum declara în urmă cu câteva luni fostul şef al misiunii FMI în România. În plus, încasările mai mici din TVA ar însemna un deficit bugetar mai mare. Ponta spune însă că nu este cazul să ne facem griji, pentru că "niciodată cei de la FMI nu vor veni să ne spună cum să facem taxele în România".
Birocraţie stufoasă, ca de obicei
În afară de obiecţiile pe care le-ar putea avea FMI şi Uniunea Europeană, mai există şi problema complexităţii noii taxe. Propunerea premierului este ca din cota de 24% colectată la buget, 9% să rămână la stat, iar 15% să se întoarcă la producători, „în măsura în care prezintă facturi, iar toate operaţiunile fiscale sunt legale”. Asta ar însemna punerea la punct a unor proceduri, parcurgerea unor paşi birocratici de către producătorii agricoli şi în final mult timp pierdut.
Mai mult, returnarea unei părţi a TVA doar pentru alimentele de bază are şanse reduse să elimine evaziunea fiscală. Mai mulţi analişti economici, dar şi producători de alimente, au avertizat din luna mai, de la instalarea noului Guvern, că evaziunea se face în lanţ, iar reducerea TVA trebuie să fie făcută, la rândul său, pentru tot lanţul de producţie.
Tot din luna mai, sau chiar dinainte, reprezentanţii unora dintre patronatele din domeniul alimentar au promis că vor scădea preţurile la alimente, cea mai îndrăzneaţă estimare venind de la Radu Timiş, patronul Cris Tim, care estima că preţurile ar putea scădea chiar şi cu 20% în cazul unei reduceri a TVA până la 10% în domeniul producţiei de mezeluri.