Cât de posibil e un cutremur devastator în România. INFP a făcut lumină
- Mădălina Sfrijan
- 8 februarie 2025, 11:53

România ar putea fi zguduită un cutremur devastator, iar această ipoteză este susținută de mulți specialiști. Recent, ministrul Cseke Attila a tras un semnal de alarmă legat de riscurile seismice, iar directorul INFP a întărit această idee, menționând că ar putea urma un cutremur de peste 7 grade pe Richter.
România, sub amenințarea unui cutremur mare
Potrivit ministrului, țara noastră ar putea fi zguduită de un seism, însă nimeni nu poate oferi informații despre perioada în care va lovi.
„Întrebarea nu este dacă va veni un seism puternic în România, ci când va veni”, a declarat Attila Cseke.
Constantin Ionescu, directorul INFP, a afirmat că România ar putea fi afectată în viitor de un cutremur cu magnitudine de până la 7,6 grade pe scara Richter.

Seism. Sursa foto Dreamstime
Risc major
„Teritoriul României este dominat de zona seismică Vrancea, zonă care poate să genereze cutremure cu magnitudini de 7.2, 7.4, 7.6 cândva, nu se știe când”, a spus el.
În opinia sa, fondul construibil ar putea fi grav afectat, mai ales că în multe orașe există clădiri cu bulină roșie.
„Acest cutremur care va veni în viitor poate să afecteze tot fondul construibil care încă nu a fost pus în siguranță ca urmare a cutremurelor anterioare din 1977, 1986, 1990 și cele care s-au produs mai târziu. Aceasta a fost intervenția dumnealui privitor la implementarea programelor de consolidare a locuințelor din București”, a adăugat directorul INFP.
Când ar putea avea loc un cutremur devastator
De la cutremurul din 1977, românii trăiesc cu teama că se vor confrunta din nou cu un astfel de fenomen. Cu toate acestea, sute de clădiri se află pe lista celor cu risc de prăbușire de ani buni.
„În lume nu poate să spună nimeni să spună când va urma cutremurul și după cât timp, după cum ați văzut și în Santorini, la fel și în România este posibil să apară un cutremur dar nu știm când va veni și cât de mare va fi. Noi știm unde va fi”, a mai spus directorul INFP.
La finalul lunii ianuarie, Ministerul Dezvoltării a lansat o hartă cu zonele vizate de risc seismic. Potrivit ministrului Cseke Attila, 2.681 de localități au clădiri care necesită reabilitare.