Editura Evenimentul si Capital

Cât de MULTILATERAL este Macron și de ce ARE BOALĂ pe Trump?

Autor: | | 1 Comentarii | 1125 Vizualizari

Macron l-a contrat pe Trump de la tribuna ONU, acuzându-l de „unilateralism” și a ținut o pledoarie fierbinte pentru „multilateralism”.

Un editorial al politologului francez Hadrien Desuin pentru Le Figaro.

Ca de obicei, Emmanuel Macron și Donald Trump s-au gratulat cu puțin timp înainte de a se duela în discursuri. Pentru ziariști, lucrurile au fost simple: de o parte, suveranistul orgolios, izolat și agresiv, de cealaltă, internaționalistul smerit, deschis și multilateralist. „Unii au ales legea celui mai puternic. Dar aceasta nu protejează nici un popor. Noi alegem altă cale: multilateralismul.” Formula lui Macron este simplă și eficientă. În aparență.

Multilateralismul se bazează într-adevăr pe independența actorilor diplomației mondiale: statele suverane. Întâmplarea face că Statele Unite sunt încă, și de departe, cea mai mare putere a lumii. În această calitate, Washingtonul își folosește forța pentru a-și impune voința în toate cadrele de discuții multilaterale, începând cu ONU.

Prin natura sa, multilateralismul este o stare de anarhie în care cea mai puternică dintre națiunile suverane creează raporturi de putere în jurul său. Bilateral sau multilateral, dreptul celui mai puternic funcționează.

O eroare clasică constă în a crede că multilateralismul este un dat absolut, adică că toate statele sunt egale între ele. Cine poate crede la modul serios că vocea Vanuatu este echivalentă cu cea a Chinei, a Swazilandului cu a Indiei, a Luxemburgului cu a Statelor Unite? Statele sunt independente, dar inegale.

O altă eroare constă în a crede că atunci când vorbim despre multilateralism vorbim despre guvernare administrativă mondială. Confuzia este întreținută de unii politicieni, care preferă să vorbească despre „multilateralism” pentru a nu spune „funcționalism supranațional”, formulă care zgârie urechile.

După modelul Comisiei Europene, ei visează la cohorte de funcționari internaționali care să dicteze dreptul internațional de la înălțimea statelor lor majore și să supună democrațiile și popoarele vinovate atunci când votează greșit. Cu Tribunalul Penal Internațional ca justiție, cu Organizația Mondială a Comerțului și cu Banca Mondială în domeniul economic, cu NATO ca poliție, tehnocrații luminați și liberali vor face să domnească fericirea drepturilor omului peste toată planeta.

Statele nu vor mai fi co-decidenții unei ordini multilaterale, ci executanții unei noi ordini mondiale. Asemenea colectivităților locale într-un stat centralizat.

Cine este mama NATURALA a lui Victor Dancila, fiul infiat de premierul Romaniei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI