Cât de mult contează imaginea

Cât de mult contează imaginea

Tendinţele acestui sezon, impuse de designerii din toată lumea în colecţiile prezentate la Paris şi Milano, aduc blana în prim plan.

Vesta de blană şi boleroul cu mâneca trei sferturi sunt vedetele noului sezon toamnă-iarnă. Ele pot fi din blană naturală sau ecologică, important este să aibă cusăturile “la modă”.

Designerii propun blana de vulpe, nurcă, ţap, vizon, oaie sau capră de Mongolia. Nu sunt de evitat nici blănurile mai preţioase, precum chinchila, samurul sau lynxul, pentru doamnele care îşi permit să cheltuiască câteva zeci de mii de euro. “Acestea au o piaţă mai restrânsă pe plan mondial, fiind mult mai scumpe şi mai delicate decât vizonul”, explică Daniel Mărgărit, directorul Casei de blănuri MG.

“Nu este neapărat necesar să achiziţionezi un articol atât de extravagant, poţi folosi doar accente sau detalii din blana veritabilă sau artificială, în funcţie de buget şi de convingerile privind exploatarea animalelor”, te sfătuieşte designerul Mirela Diaconu.

“Tendinţa propusă de designeri de a purta blană la orice vârstă, la orice oră şi la orice eveniment, fie ea sub formă de guler, manşete, cape, pălării, genţi, fuste sau veste, a fost îmbrăţişată cu viteză şi ardoare de femei, semn că aceasta este un simbol al luxului”, continuă Diaconu.

Din cauza intensificării protestelor unor organizaţii care militează pentru drepturile animalelor, precum PETA sau Vier Pfoten, din ce în ce mai mulţi designeri au renunţat la a mai folosi blană naturală în colecţiile lor. În plus, chiar şi companiile producătoare de accesorii şi-au reorientat producţia, apelând uneori la resturi de piele sau de blană provenite din industria mobilei, pe care apoi le transformă în genţi, pantofi sau mănuşi. Merită o blană zeci de mii de euro?

La începuturile omenirii, animalele sălbatice erau vânate pentru carne şi blană. Oamenii trebuiau să se hrănească şi să se încălzească. Cu timpul, am descoperit gustul cărnii gătite şi au inventat diverse tehnici de prelucrare a blănurilor. Industria cărnii şi a blănurilor a continuat să prospere, în prezent haina din blana unui animal rar şi scump fiind o marcă a statutului, iar consumarea cărnii, un deliciu.

Mulţi designeri continuă să promoveze blana naturală, ca marcă a luxului şi distincţiei. Una din piesele de rezistenţă ale sezonului a fost propusă de Jean Paul Gaultier, în întregime cu galon, cu tăieturi laser şi vizon pe interior.

Lanvin propune fuste mari din vulpe, Vuitton jachete strânse în curea pe talie, Dior mantouri de vizon în spiritul anilor 60, în timp ce Sonia Rykiel declină motivul puloverului în dungi în versiune XXL blană, potrivit site-ului Fashion&Beauty.

Orice produs confecţionat în totalitate din blană sau numai cu câteva accente costă de la câteva sute de euro până la câteva mii de euro. De exemplu, o căciulă din vulpe are preţul de 250 lei, un  mantou din vulpe argintie – 620 lei, o haină de vulpe – peste 2.000 lei, o haină de vidră – aproximativ 3.000 lei, o haină cu aplicaţii din blană – 1.500 lei, un bolero – aproximativ 1.000 de lei.

„Cea mai populară blană de lux este vizonul (nurca), deoarece este cea mai permisivă din punct de vedere modelistic - se poate prelucra cel mai variat, se poate epila, tunde scurt, se poate tunde cu laserul şi este cea mai rezistentă la uzură, explică Mărgărit.

Au spus „nu” blănii naturale "Deşi designerii promovează colecţiile de blană, eu nu văd necesară folosirea unei asemenea haine decât poate în ţinuturile friguroase, în zonele în care oamenii îşi creează singuri veşminte pentru a le ţine cald şi pentru a supravieţuii frigului”, spune Eugenia Enciu, creator de modă, care foloseşte în colecţiile sale numai blana ecologică.

Mai multe vedete autohtone au luat poziţie împotriva purtării blănurilor. Într-unul dintre cele mai vehemente posturi de pe blogul personal, Mihai Bendeac, „mondenul” de la Prima TV, spune că „de câte ori văd o femeie purtând o haină de blană, îmi vine să-i vomit pe faţă”. El numeşte persoanele care poartă blănuri „panarame fără suflet, fără creier şi fără Dumnezeu”.

Şi Daniela Gyorfi poartă doar haine din blană ecologică, declarându-se îngrozită de ceea ce vede la televizor. „Văd cum sunt omorâte animale şi mai şi filmează execuţia. Este groaznic ce se întamplă!”, declara Daniela cu ceva timp în urmă.

Citiţi şi:

E corect să ucizi pentru lux? | VIDEO Blană naturală sau ecologică?

Chinchila, blană moale şi moarte programată

E corect să ucizi pentru lux?

Mâine puteţi citi pe www.evz.ro un material despre terorismul internaţional împotriva celor care produc şi poartă blănuri.

Ne puteți urmări și pe Google News