Un studiu publicat recent vorbește despre cât de eficiente sunt vaccinurile de la AstraZeneca și Pfizer în lupta cu noile tulpini ale coronavirusului.
Vaccinurile împotriva coronavirusului, produse de companiile AstraZeneca şi Pfizer-BioNTech, sunt eficiente împotriva variantelor Delta şi Kappa ale virusului după cum arată rezultatele unui studiu ştiinţific, ai cărui autori au vorbit despre nevoia de a continua campaniile de vaccinare.
AstraZeneca și Pfizer, vaccinuri care sunt eficiente în lupta cu noile tulpini ale coronavirusului
Noul studiu, realizat de cercetători de la Universitatea Oxford şi publicat în revista Cell, a analizat abilitatea anticorpilor prezenţi în sângele persoanelor vaccinate cu schemă completă de a neutraliza variantele extrem de contagioase Delta şi Kappa, conform Agerpres.
„Nu există dovezi ale unei evadări pe scară largă a virusului, fapt care sugerează că actuala generaţie de vaccinuri va oferi protecţie împotriva tulpinii B.1.617”, a fost anunțul făcut de către autorii studiului, care s-au referit la variantele Delta şi Kappa prin intermediul unui cod des folosit.
Cu toate acesta, concentraţia de anticorpi neutralizanţi din sânge a fost puţin redusă, ceea ce ar putea să ducă la cazuri de reinfectare, au avertizat ei. Săptămâna trecută, o analiză realizată de Public Health England (PHE) a arătat că vaccinurile fabricate de Pfizer Inc şi AstraZeneca oferă o protecţie înaltă - de peste 90% - faţă de riscul de spitalizare asociat variantei Delta. Delta este pe cale să devină varianta virală dominantă la nivel global, a anunţat, săptămâna trecută, reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Persoanele care sunt expuse riscului reinfectării
Cercetătorii de la Universitatea Oxford au analizat totodată tiparele de reinfectare la persoanele care au avut în trecut COVID-19. Riscul de reinfectare cu varianta Delta pare deosebit de mare în rândul persoanelor infectate anterior cu variantele Beta şi Gamma, care au fost depistate prima dată în Africa de Sud, respectiv în Brazilia.
În schimb, infecţia anterioară cu varianta Alfa - denumită şi B117 -, detectată iniţial în Marea Britanie, oferă o protecţie "rezonabilă" împotriva tuturor variantelor îngrijorătoare, furnizând astfel un tipar pe baza căruia ar putea fi fabricate vaccinurile din generaţia următoare.