Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19. Ultimele statistici şi cifre

Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19. Ultimele statistici şi cifre

Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19? Pornind de la această întrebare, jurnaliştii de la BBC au scris un amplu material în care explică cât de importantă este vaccinarea conform schemei recomandate de specialiştii din toată lumea, adică în două etape, cu doza iniţială şi cu rapelul.

Analiza pe zile a eficienţei dozelor de vaccin

În loc să utilizeze toate datele privind numărul de infecții, inclusiv din zilele în care prima doză nu începuse încă să funcționeze, au analizat doar zilele 15-21.

Folosind această metodă, eficacitatea vaccinului crește până la 89%, deoarece nu este diluată de numărul relativ mare de infecții înainte ca vaccinul să înceapă să aibă efect.

Ducând lucrurile chiar mai departe și analizând doar primele șapte zile după a doua doză (zilele 21-28) - deoarece a doua doză s-ar putea să nu fi început încă până atunci – eficacitatea este de 92%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, aceste calcule sunt controversate. «Oamenii sunt foarte interesați în acest moment de acel grafic din ziarul Pfizer din New England Journal of Medicine, unde arată că trebuie să existe un fel de beneficiu de facto încă din ziua 14», spune Altmann.

„Este cea în care curba grupului placebo și a grupului de vaccinuri diferă complet, iar cazurile încep să decoleze în grupul placebo. Dar, evident, asta nu măsoară în mod direct un răspuns imunitar. Se folosește o măsură destul de grosolană a numărului de oameni care au fost infectat», a mai spus el.

Altmann explică că nu ar sfătui pe nimeni să se considere în siguranță la 14 zile după prima doză de vaccic: «Graficul este doar un mod de a spune că se întâmplă ceva.»,

Statistici şi cifre despre vaccinul Oxford-AstraZeneca

Pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca, lucrurile stau puțin diferit. Într-o lucrare publicată în ianuarie, autorii explică faptul că vaccinul oferă protecție de 64,1% după cel puțin o doză standard.

Asta se compară cu un procent de 70,4% al celor care au luat două doze complete sau - în mod ciudat – cu 90% dintre persoanele care au avut o jumătate de doză urmată de o doză completă.

Între timp, pe baza acestor date nepublicate pe care le-au văzut, Comitetul pentru vaccinuri a estimat că, de la trei săptămâni până la 9-12 săptămâni după prima injecție, vaccinul previne aproximativ 70% dintre cazurile de boli grave.

Deoarece studiul de faza a treia a inclus două decalaje între prima și a doua doză - inclusiv una de șase săptămâni și una mai lungă de 12 săptămâni - este posibil să spunem cu mai multă certitudine că prima doză poate continua să ofere o anumită protecție pentru cel puțin câteva luni înainte de injecţia de rapel.

Statistici şi cifre despre vaccinul Moderna

Potrivit unui document pe care compania l-a depus la FDA, vaccinul Moderna poate oferi protecție de 80,2% după o doză, comparativ cu 95,6% după a doua (la persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani - este de 86,4% la cei peste 65 de ani).

La fel ca în cazul vaccinului Pfizer, toți participanții la studiul de fază trei au primit două doze de vaccin sau un placebo într-o singură perioadă de timp stabilită - în acest caz, 28 de zile - deci nu se știe încă dacă imunitatea la un singur vaccin ar continua sau ar scădea după această etapă.

Statistici şi cifre despre vaccinul CoronaVac

Vaccinul CoronaVac a fost dezvoltat de Sinovac, o companie biofarmaceutică cu sediul în Beijing, China. Această versiune este neobișnuită, deoarece a fost testată independent în mai multe țări.

Toate au produs rezultate diferite. EAU a fost prima țară care a evaluat-o și a susținut că este 86% eficientă. Potrivit cercetătorilor din Turcia, vaccinul este 91,25% protector.

Asta în timp ce oamenii de știință din Indonezia au spus că este eficient 65,3%. Institutul Butantan din São Paulo, Brazilia, a anunțat recent că vaccinul împiedică 50,4% dintre oameni să dezvolte simptome.

În acest moment, nimeni nu a publicat date cu privire la eficacitatea unei doze unice. Aceste cifre se aplică doar la două doze, distanțate la 14 zile.

Rezultatele au fost vizualizate cu oarecare scepticism, deoarece au fost publicate prin comunicate de presă, în loc de - așa cum ar fi în mod normal cazul - într-un jurnal evaluat de colegi.

Fără acces la mai multe informații despre metodele de încercare și datele care au fost colectate, este mai greu pentru oamenii de știință să își facă propriile evaluări ale validității rezultatelor.

Statistici şi cifre despre Vaccinul Sputnik V

Vaccinul Sputnik V este numit după primul satelit artificial din lume, Sputnik 1, din epoca sovietică iconică. El a fost lansat pe Orbita joasă a Pământului în octombrie 1957. A ars trei luni mai târziu, când bateriile i-au murit.

Numele său a fost dezvoltat de Institutul de Cercetare Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova, Rusia. La fel ca în cazul celorlalte, acest vaccin este administrat în două doze și este aparent 91,4% eficient după ambele.

În prezent nu există informații disponibile publicului despre eficacitatea unei singure doze. Din nou, aceste rezultate nu au fost publicate într-un jurnal prestigios și, prin urmare, este posibil să nu fie sigure.

În ciuda unei creșteri rapide a numărului de cazuri de Covid-19 în țară, siguranța și eficacitatea vaccinului au fost privite cu suspiciune de mulți ruși, potrivit unui raport publicat în Washington Post.

În prima săptămână de vaccinare lansată în decembrie, camerele de așteptare ale clinicilor erau pe jumătate goale. Mai recent, guvernul rus a anunțat că dezvoltă o nouă versiune, Sputnik-Light, ca soluție temporară la lipsa originalului.

Vaccinul ar fi administrat ca doză unică, deși nu este încă clar cât de protector ar fi. Vă puteți schimba comportamentul după ce ați primit o singură doză? «M-aș comporta exact ca și când nu aș fi avut încă vaccinul. N-aș renunța deloc la pază și nici nu aș face altfel», a spus Altmann.