Părerea specialiştilor. Cât de dificile au fost subiectele de la simularea naţională
- Gabriel Fere șteanu
- 14 martie 2017, 00:00
Agitaţie mare în şcolile din România. Ieri, a avut loc prima probă din cadrul simulărilor naţionale pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională. Mai tensionaţi au fost profesorii, căci elevii de liceu abia au început să se pregătească pentru adevăratele probe, din vară, ale examenului maturităţii
La subiectul al IIIlea, considerat cel mai greu, cei de clasa a XII-a au avut de redactat un eseu despre viziunea lumii într-un text poetic marca Ion Barbu.Cei mai mulţi dintre candidaţi au ales ,,Riga Crypto şi Iapona Enigel”, o poezie modernă. Specialiştii în educaţie cred că subiectul a fost mai dificil decât se aşteptau elevii, mai ales că aceştia fug de poezie.
,,Se aşteptau la un roman sau la o dramă”
Laura Neacşu, profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic ,,Mihai Viteazul”, a comentat, pentru EVZ, subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii. ,,La clasa a VIII-a nu sunt foarte multe aspecte de comentat. Subiectele au fost de o dificultate medie, nu cred că ar putea exista discuţii. Au avut de motivat apartenenţa la genul liric a unei poezii, să numească, practic, trăsăturile acestui gen şi o compunere despre o întâmplare pe care au avut-o la un joc. În schimb, la clasa a XII-a pot apărea câteva discuţii. Partea a III-a a fost o poezie a lui Ion Barbu. O poezie modernă şi dificilă. Sunt convinsă că cei mai mulţi se aşteptau la subiecte mai uşoare, la un roman sau la o dramă. La proză este mult mai uşor, pentru că au ce să povestească. Elevii se pot leaga de personaje, de firul acţiunii şi totul este mai lejer”, precizează profesoara.
,,La poezie, elevii tocesc comentarii”
În continuare, Laura Neacşu explică de ce califică drept dificilă partea a III-a de la simularea naţională pentru Bac. ,,Pentru elevi este destul de greu să interpreteze, printre metafore, sentimentele şi trăirile autorului. Astfel, cel mai des, ei ajung să tocească comentarii din culegerile de română. Din acest motiv, nu sunt bucuroşi şi fug de poezie. În speţă, opera lui Barbu este destul de dificilă.Personal, cred că rezultatele vor fi destul de slabe”.
Cum a fost simularea la un liceu din Bucureşti
La Liceul Teoretic ,,Ştefan Odobleja” din sectorul 5, elevii au fost destul de relaxaţi. Conform conducerii, la simularea de la Bacalaureat au lipsit doar trei dintre cei care erau aşteptaţi în sala de examen. Motivul care i-a liniştit pe adolescenţi a fost simplu, notele nu se iau în calcul. ,,Am intrat în săli de la ora 8. La ora 9 s-au deschis plicurile şi am avut trei ore la dispoziţie să le rezolvăm. Nu puteam ieşi mai devreme de o oră jumătate din sală. Totuşi, să fim serioşi, nimeni nu ia atât de în serios simulările”, ne-a povestit George, elev al liceului.
Calendar
Examenele continuă pe 14 martie cu proba la limba și literatura maternă atât pentru simularea Evaluării Naționale, cât și pentru simularea Bacalaureatului. Pe 16 martie vor avea loc proba scrisă la matematică pentru simularea Evaluării Naționale și proba scrisă obligatorie a profilului pentru Bacalaureat. Totodată, pe 17 martie va avea loc proba la alegere a profilului și specializării, care va fi susținută numai de elevii claselor a XII-a. Pe 31 martie se afişează rezultatele.