Evenimentul Zilei > Actualitate > Cât de dăunător este să-ţi trosneşti degetele şi gâtul. Ce spun medicii despre unul din cele mai frecvente obiceiuri
Cât de dăunător este să-ţi trosneşti degetele şi gâtul. Ce spun medicii despre unul din cele mai frecvente obiceiuri

Cât de dăunător este să-ţi trosneşti degetele şi gâtul. Ce spun medicii despre unul din cele mai frecvente obiceiuri

Motivul pentru care degetele şi gâtul trosnesc este faptul că "articulaţiile fierb atunci când sunt întinse", spune un medic american. În general, trosnirea articulaţiilor nu este un obicei nociv, însă atunci când devine un obicei, poate irita ţesuturile moi şi cartilajul.

Prin trosnirea articulaţiilor se eliberează bule de gaz, explică dr. Christopher J. Visco, director de medicină sportivă în cadrul Spitalului NewYork-Presbyterian.  "Mecanismul funcţionează pentru orice articulaţie din corp ce este înconjurată de o capsulă, cum sunt articulaţiile de la degete", explică specialistul.

Gâtul are o serie de articulaţii pereche prezente pe ambele laturi, iar fiecare este umplută cu puţin fluid şi este înconjurată de o capsulă. "Atunci când cineva îşi îndoaie gâtul, capsula ce înconjoară fiecare articulaţie este întinsă. Acest lucru face ca presiunea asupra fluidului din articulaţie să scadă", explică doctorul Visco.

Cu cât este mai scăzută presiunea asupra unui fluid, cu atât acesta este mai aproape de a se transforma din lichid în gaz. "Acest fenomen poartă numele de fierbere sau de cavitaţie". "Atunci când o persoană scade presiunea asupra unui fluid suficient de mult, în cele din urmă acel fluid va elibera gazul său. Iar în cazul gâtului, veţi auzi o trosnitură atunci când gazul iese din fluid", spune dr. Visco.

În general, trosnirea articulaţiilor nu este un fenomen dăunător, spune dr. Visco, dar atunci când întinderea extremă devine un obicei (spre exemplu, pentru a reduce tensiunea), ea poate irita ţesuturile moi şi cartilajul. Deoarece prin gât trec nervi şi vase de sânge importante, nu este indicată trosnirea bruscă a gâtului.