Cât de atractivă este oferta de acţiuni Petrom

Cât de atractivă este oferta de acţiuni Petrom

Statul a scos la vânzare pe Bursă 9,84% din titlurile companiei petroliere. Cu circa 1.100 de lei puteţi intra în posesia unui pachet de acţiuni.

Problema Guvernului, care încearcă să valorifice pentru câteva sute de milioane de euro jumătate din pachetul de acţiuni de la Petrom, este lipsa de vizibilitate a ofertei.

În timp ce investitorii instituţionali din Bucureşti, Varşovia, Londra sau Viena au fost vizitaţi de reprezentanţi ai consorţiului de intermediere a ofertei, investitorii mici au fost lăsaţi să se informeze mai mult singuri. Riscul este ca titlurile destinate acestora să nu fie subscrise în totalitate. Investitorii mici au rezervate 15% dintre acţiunile scoase la vânzare, adică 835 milioane acţiuni din totalul de 5,57 miliarde titluri.

Cum devii acţionar Persoanele interesate să cumpere acţiuni Petrom trebuie să achiziţioneze cel puţin 3.000 de titluri (1.112 lei la preţul minim), iar subscrierea poate fi făcută la unul dintre brokerii EFG Eurobank Securities, BT Securities şi Romcapital şi la agenţiile Băncii Transilvania, Bancpost şi CEC.

Ion Ariton, ministrul economiei, a anunţat, ieri, că preţul minim la care subscrierile vor fi luate în considerare este de 0,3708 lei pe acţiune, calculat pe baza mediei de tranzacţionare a ultimelor 52 de săptămâni. Astfel, dacă maximul pe care statul îl poate obţine pe pachetul de 9,84% dintre acţiuni este de 2,56 miliarde lei, minimul este de 1,65 miliarde lei, sumă rezultată din vânzarea a 80% din ofertă (minimul pentru a fi considerată o vânzare de succes) la preţul cel mai mic.

Atât pentru investitorii instituţionali, cât şi pentru cei mici, atractivitatea ofertei depinde de perspectivele companiei. Sectorul de petrol şi gaze se află în atenţia pieţelor în ultimii ani datorită scumpirilor repetate ale gazelor naturale şi ale barilului de ţiţei, care duce la creşterea preţului la combustibili.

Perspective de creştere

Petrom, cea mai mare companie românească, deţinută în proporţie de 51,01% de către austriecii de la OMV, activează în ambele zone, cu extracţie de petrol şi de gaze, dar şi cu rafinare de ţiţei şi vânzare directă către consumatori, la care se adaugă, recent, şi producţia de energie electrică.

Compania a avut, anul trecut, o cifră de afaceri netă de 13,95 miliarde lei şi un profit net de 1,8 miliarde lei. Din profit a fost distribuit către acţionari sub formă de dividende suma de un miliard de lei, adică 0,0177 lei pentru fiecare acţiune deţinută. Dividendele reprezintă forma prin care acţionarii participă la profitul realizat de companie şi sunt, de obicei, văzute ca un bonus de către investitorii de pe piaţa de capital, unde importantă este cotaţia şi câştigul rezultat din creşterea acesteia.

În primul trimestru al acestui an, profitul net după plata intereselor minoritare s-a ridicat la 840 milioane lei, cu 31% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ceea ce indică un nou an de creştere pentru Petrom, atât pe fondul unui preţ al barilului de petrol mai mare decât anul trecut, cât şi pe cel al iminenţei scumpirii preţului la gaze naturale.

Alături de metalele preţioase şi de materiile prime, sectorul petrolier este una dintre investiţiile ferite de riscuri foarte mari. Cum este de aşteptat ca economiile să îşi revină tot mai mult în următorii ani, dependenţa de combustibilii fosili va menţine pe creştere şi companiile care activează în domeniu.

Ne puteți urmări și pe Google News