Evenimentul Zilei > International > Cât costă viața unui civil afgan ucis de un soldat american: 46.000 de dolari
Cât costă viața unui civil afgan ucis de un soldat american: 46.000 de dolari

Cât costă viața unui civil afgan ucis de un soldat american: 46.000 de dolari

Mii de dolari au fost distribuiţi familiilor victimelor ucigaşului american de la Kandahar, un oraș din sudul Afganistanului, care a omorât pe 11 martie 17 civili, rănind alte şase, au dezvăluit astăzi pentru BBC responsabili afgani.

În cadrul unei ceremonii private ce a avut loc în biroul guvernatorului provinciei Kandahar, familiile celor morţi au primit câte 2,3 milioane de afgani (46.000 de dolari sau circa 35.000 de euro), iar cele ale răniţilor – câte 500.000 de afgani (10.000 de dolari sau 7.500 de euro), potrivit surselor citate sub protecția anonimatului.

Fondurile au fost furnizate de armata americană, au mai spus sursele, adăugând că la ceremonie, găzduită de guvenatorul provinciei Kandahar, au fost prezenţi ofiţeri americani, responsabili afgani şi şefi ai triburilor locale.

Intervievaţi de AFP, responsabilii locali au refuzat să discute. Un purtător de cuvânt al ISAF, forţa armată a NATO, de la Kabul, a refuzat la rândul lui să confirme plata compensaţiilor către aceste familii. “Politica ISAF nu este de a plăti bani pentru pierderile din timpul luptelor, legate de lupte sau de necesităţi operaţionale”, a spus el.

Dar “individual”, militarii pot participa la o formă de compensare coerentă prin raport cu normele culturale în vigoare în Afganistan”, a comentat sursa citată, adăugând că astfel de plăţi sunt în general confidenţiale.

Robert Bales, un subofiţer de 38 de ani, şi-a părăsit baza din districtul Panjwayi, în provincia Kandahar, la miezul nopţii de 11 martie, după care a ucis 17 persoane din două sate vecine, între care femei şi copii. El a revenit apoi la bază şi s-a predat.
 Armata americană a anunţat vineri, într-un comunicat, că l-a inculpat oficial pentru 17 asasinate şi 6 tentative de asasinat. Bales este deținut la o bază militară din statul american Kansas. Deși riscă pedeapsa capitală, procesul său ar putea dura câțiva ani, avocatul său susținând că în acest moment nu sunt probe solide împotriva clientului său.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News