Pentru toți creștinii Crăciunul este o sărbătoare sfântă esențială, numai că modul de a marca nașterea lui Iisus se diferențiază de la țară la țară. În România, se pune accent pe mâncarea tradițională, iar pentru cei care anul acesta nu au suficient timp sau nu se pricep la gătit, chef Cătălin Scărlătescu a oferit o alternativă: bucatele tradiționale gata făcute, dar și rețeta sa secretă de cozonaci.
Cătălin Scărlătescu are rețete proprii pentru cozonac și sarmale pe care le vinde pe internet pentru cei care nu au timp în această perioadă să gătească obișnuitele delicatese tradiționale.
Cozonacul făcut după rețeta lui Scărlătescu își păstrează gustul autentic românesc și este frământat doar cu ingrediente naturale. În compoziția lui, Cătălin Scărlătescu folosește făină de cea mai bună calitate, ouă, unt belgian cu 80% grăsime. Pe siteul pentru comenzi, comerciantul anunță că livrarea se face în ambalaje de unică folosință. Prețul pentru un astfel de cozonac este de 98 lei.
Sarmalele păstrează și ele gustul tradițional, cu un mic adaos de secrete pe care numai un bucătar cu experiență le cunoaște. Ingredientele pe care Cătălin Scărlătescu le folosește pentru sarmale sunt: carnea de porc, carnea de vita, orez, mărar, usturoi, foi de dafin, piper, sare, ciolan afumat, varză murată, sos de roșii, ceapa. Prețul diferă în funcție de cantitatea dorită. Pentru 12 bucăți doritorii vor plăti aproximativ 60 de lei, în timp ce pentru 27 de sarmale vor scoate din buzunar 134 de lei.
Reţeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu
Ingrediente pentru trei cozonaci
Pentru aluat: 1 kg făină, 250 g zahăr, 5 gălbenușuri, 50 g drojdie proaspătă, 450 ml lapte, 300 g unt (82% grăsime), 30 g coajă confiată de portocală, 1 ligură coajă rasă de lămâie bio, 1 praf de sare
Pentru umplutură: 400 g nuci măcinate, 200 g rahat, 150 g ciocolată belgiană, 1 ou, pentru uns
Pentru glazură: 300 g ciocolată belgiană, 200 g fructe confiate (cireșe, ananas, caise, merișoare etc), 50 g fistic nesărat opțional
Mod de preparare
Se încălzesc 100 ml de lapte, se adaugă drojdia fărâmițată și trei linguri cu făină, se amestecă, apoi se lasă maiaua să crească într-un loc cald, până ce își dublează volumul. Gălbenușurile se mixează cu praful de sare și se pun deoparte. Restul de lapte se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amestecă până se dizolvă.
Făina se pune într-un bol larg și se adaugă gălbenușurile și laptele călduț, apoi se amestecă. Se pune maiaua, untul topit și răcit, portocala confiată tăiată mărunt, coaja rasă de lămâie și se omogenizează. Se frământă bine, până când se obşine un aluat omogen, consistent și elastic. Se punce într-un vas curat, acoperit cu folie alimentară și se lasă la dospit până când își dublează volumul.
Între timp, se prepară umplutura. Se topeşte ciocolata belgiană și se lasă la răcorit, se adaugă nucile măcinate, rahatul tăiat cubulețe și, eventual, se pot adăuga stafide. Aluatul se împarte în 6 bile egale. Se ia o bucată de aluat, se întinde o foaie, se pune 1/6 din cantitatea de cremă, apoi se rulează. Se procedează la fel cu restul ingredientelor.
Rulourile se împletesc câte două, apoi se aşează în tăvi speciale de cozonac. Se ung cozonacii cu ou bătut și se ţin din nou la dospit, aproximativ 50-60 de minute. Când au crescut, se dau cozonacii la cuptorul preîncălzit la 160 °C și se coc pentru 45-60 de minute. Se scot şi se lasă la răcit! Se topeşte ciocolata pe baie de aburi, apoi se lasă la răcorit. Se unge fiecare cozonac cu o treime din cantitatea de ciocolată topită, apoi se presar fructele confiate tăiate mărunt și fisticul zdrobit. Poftă bună!