Cât costă să-ţi depozitezi lucrurile de care nu ai nevoie
- Valentin Roman
- 31 martie 2011, 00:03
În schimbul unei taxe lunare, cuprinsă între câteva zeci şi câteva sute de euro, în funcţie de dimensiunea spaţiului închiriat, vă puteţi asigura că bunurile fără utilitate imediată sunt în siguranţă.
Cu toţii încercăm să folosim cât mai eficient spaţiul locuinţei. Iar, uneori, ne lovim de problema depozitării lucrurilor de care nu avem nevoie în mod frecvent sau pe care le utilizăm ocazional.
Fie că vorbim despre cauciucurile de iarnă sau de vară ale autoturismului, despre schiuri sau obiecte de mobilier pe care nu le folosim permanent, în cazul în care locuinţa nu dispune de un spaţiu generos pentru depozitarea acestora, putem închiria o boxă într-o clădire construită special în acest scop.
Boxe individuale, la Euro Mini Storage
Conceptul de self storage, promovat, deocamdată, în România, de o singură companie, Euro Mini Storage, le oferă clienţilor boxe individuale, cu suprafeţe cuprinse între un metru pătrat şi 35 de metri pătraţi. Aceste boxe pot fi închiriate pe termen nelimitat, cu plata lunară a unei chirii cuprinse între 22,5 şi 297 de euro.
"Clienţii noştri sunt reprezentaţi atât de persoane fizice, care au nevoie să-şi ştie lucrurile în siguranţă pe o anumită perioadă de timp, în care sunt plecaţi din ţară, spre exemplu, sau nu se folosesc de acestea, dar şi de firme care folosesc boxele noastre ca spaţii de depozitare pentru mărfurile comercializate, unele dintre ele distribuindu-şi produsele chiar din clădirea noastră", ne-a spus Danu Temelie, managing partner al Euro Mini Storage.
Sistemul este simplu: fiecare client primeşte un card de acces, unic, precum şi posibilitatea de a-şi instala lacătul propriu la boxă, care este conectată la un sistem de alarmă. Astfel, orice altă persoană care ar încerca să deschidă uşa ar fi identificată imediat, deoarece clădirea este permanent monitorizată şi de o reţea de camere de supraveghere. Practic, fiecare client îşi gestionează singur şi într-un mod intim bunurile depozitate în boxa închiriată.
Clădirea Euro Mini Storage este situată în Bucureşti şi are, în prezent, 500 de boxe, dintre care 300 sunt ocupate. Aceasta urmează să fie extinsă până la o capacitate de 1.000 de unităţi de depozitare, deoarece se observă o creştere a cererii. "Conceptul nostru este unul nou pentru România, însă pentru statele din nordul Americii, spre exemplu, acesta reprezintă o industrie de miliarde de dolari anual", a precizat Danu Temelie.
Bunurile de valoare pot fi depozitate la bănci
Dacă vorbim despre obiecte de valoare, fie ele bijuterii, documente sau alte lucruri a căror depozitare la domiciliu este riscantă, cea mai bună soluţie pentru a le păstra în siguranţă este închirierea unei casete de valori la o bancă.
Termenul minim de închiriere diferă de la o instituţie la alta şi este fie de o lună, fie de un an. În cazul acestui tip de servicii, preţurile sunt cuprinse între aproximativ 270 şi 450 de euro pe an, în funcţie de dimensiunile casetei de valori dorite.
"Clientul este singura persoană care are acces permanent la bunurile depozitate.", DANU TEMELIE, managing partner Euro Mini Storage
SOLUŢIE INDUSTRIALĂ
Halele, o afacere profitabilă
Nu toţi comercianţii sau constructorii, spre exemplu, au bugete disponibile pentru a-şi construi depozite proprii. Astfel că soluţia închirierii rămâne cea mai la îndemână. Spre deosebire de necesităţile unei persoane fizice, care, pentru a-şi depozita bunurile, închiriază suprafeţe de cel mult câteva zeci de metri pătraţi, firmele au nevoie de spaţii de cel puţin 100 de metri pătraţi.
Preţurile, pentru spaţii cuprinse între 100 şi 500 de metri pătraţi, sunt, în medie, între 1 şi 3 euro pe metru pătrat pe lună, în funcţie de utilităţile de care beneficiază clădirea, dar şi de localizarea acesteia.
Preţul poate creşte şi depăşi 4-5 euro pe metru pătrat în acele cazuri în care proprietarul clădirii îi asigură chiriaşului toată logistica necesară, cum ar fi manipularea şi întreţinerea mărfurilor.