Într-o postare pe Facebook, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS, ne arată ce contribuții plăteau, la partid și la sindicat, numărul 1 (Nicolae Ceaușescu) și numărul 2 (Elena Ceaușescu) din ierahia partidului-stat.
Era cotizația PCR obligatorie?
Conform documentelor postate - Cartea de evidență personală a membrului P.C.R. No 0000001 – Nicolae Ceaușescu plătea 320 de lei cotizația de membru PCR și 160 de lei pe cea de sindicalist.În schimb, în Cartea de evidență personală a membrului P.C.R. No 0000002 (Elena Ceaușescu) nu există nicio înregistrare, ceea ce îi face pe reprezentanții CNSAS să se întrebe: „Era cotizația PCR obligatorie?”.
Titlurile obținute de „iubiții” conducători
Specialiștii CNSAS, au dorit să ne aducă aminte și de titlurile purtate de cei doi. Conform documentelor Nicolae Ceaușescu era creditat cu titlurile de: „Doctor în economie, doctor în științe politice, Doctor Honoris Causa al Universităților din București, Ecuador, San Marcos, Liban, Buenos Aires, Sur - Bahia Blanca, Nisa, Filipine, Yucatán, Teheran, deținător al titlului de onoare suprem Erou al Republicii Socialiste România și al altor ordine și decorații, General locotenent, membru în Comitetul Central al Partidului Comunist din România, Deputat în Marea Adunare Națională, Președinte al Republicii Socialiste România, Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, Președinte al Frontului Democrației și Unității Socialiste.”
„Atât,” spun oficialii CNSAS în mod ironic, deși poate că s-au uitat la titlurile tovarășei înainte să conchidă astfel. Acestea erau și mai numeroase: ucenică la perdele, textilistă, activistă de partid, politehnistă, ingineră, directoare de institut de cercetări, prim viceprim-ministră. Mamă a trei copii.
Plus doctor inginer în chimie, Doctor Honoris Causa al universităților din Buenos Aires, Bahia Blanca, Filipine, Yucatán și Teheran, membră de onoare a Societății Internaționale de Chimie Industrială, a Institutului American al Chimiștilor din Washington, a Școlii de Științe a Polimerilor și a universităților din Costa Rica, Ecuador, Mexic, Ghana și Illinois, membră a Academiei Republicii Socialiste România, membră corespondentă a Academiei din Atena, membră activă a Academiei de Științe din New York, deținătoare a Ordinului "Steaua Republicii Socialiste România" și a numeroase alte ordine și decorații, membră în Comitetul Central al Partidului Comunist Român și în Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Român și deputat în Marea Adunare Națională.
Ce salarii aveau „tovarășii”
Lunar, Nicolae Ceauşescu încasa 20.000 de lei (16.000 de lei salariu tarifar şi 4.000 de lei indemnizaţia de conducere). Nu plătea chirii, nu avea alte cheltuieli. Minus reţinerea de 3%, a încasat, conform semnăturii, pe tot parcursul lui 1989 câte 19.520 de lei pe lună.
Practic, Nicolae şi Elena Ceauşescu încasau lunar din salarii în jur de 35.000 de lei. Sumă imensă în vremea aceea.
Cu excepţia cotizaţiilor de partid și sindicale, nu plăteau însă nimic. An după an, din salariul ei, Elena Ceauşescu a depus lunar la CEC câte 5.000 de lei pe numele lui Valentin, Zoia şi Nicu Ceauşescu.