Cât costă bătrânețea

Cât costă bătrânețea

Venitul mediu al unui cuplu de pensionari reprezintă circa 57% din cel al unui cuplu de salariați, însă pensionarii cheltuiesc circa 80% din cât obișnuiesc să consume salariații, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare al Beneficiilor Angajaților (ICBA) în perioada 2000 - 2009.

Tocmai de aceea, majoritatea celor care au reușit să pună un ban deoparte pentru bătrânețe folosesc aceste fonduri pentru a acoperi decalajul dintre venituri și cheltuieli.

Cu toate acestea, majoritatea cheltuielilor scad cu vârsta. ”Cheltuielile discreționare, cum ar fi cele pentru vacanțe și distracție scad, nu pentru că oamenii nu și le-ar dori în continuare, ci pentru că pot face mult mai puține lucruri odată ce au înaintat în vârstă”, spune Sudipto Banerjee, cercetător la Institutul de Cercetare al Beneficiilor Angajaților (ICBA).

Această concluzie întărește ceea ce cercetările celor de la ICBA au demonstrat, și anume că în primii ani de pensie cheltuielile sunt mult mai mari decât mai apoi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele două mari tipuri de cheltuileli ale pensionarilor sunt pentru casă și pentru sănătate. Ponderea cheltuielilor pentru casă variază în funcție de venituri. Cei cu venituri mai mari alocă aproximativ 41% de procente din venituri în această direcție, în timp ce persoanele cu venituri mai mici circa 47%. Cheltuielele medicale sunt însă constante la ambele categorii, respectiv între nouă și 11% din total.

Dar cheltuielile cu sănătatea cresc odată cu vârsta. În 2009, persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani cheltuiau circa 9% din venituri pe sănătate, în timp ce vârstnicii de 85 de ani sau chiar peste, circa 18% din venituri.

Second job

Un salariu bun sau chiar un al doilea job pot garanta o bătrânețe mai prosperă. Astfel, potrivit studiului, famiile cu venituri mici, cu circa 20% sub media pe economie, se confruntă cu creșterea decalajului dintre venituri și cheltuieli încă înainte de pensie. Eventualele economii sunt consumate așadar între vârsta de 50 și cea de 64 de ani - o perioadă în care salariații ar trebui să strângă bani pentru pensie. Diferența venituri - cheltuielil devine tot mai mare pe măsură ce aceștia înaintează în vârstă. Viața acestora se deteriorează mai repede, iar cheltuielile cu sănătatea cresc.

Și persoanele cu venituri mai mari își văd resursele diminuându-se cu vârsta. Diferența este însă că aceștia beneficiază de banii puși de-o parte de-a lungul vieții.