Evenimentul Zilei > Actualitate > Cât câştigi dacă îţi iei o poliţă cu randament garantat
Cât câştigi dacă îţi iei o poliţă cu randament garantat

Cât câştigi dacă îţi iei o poliţă cu randament garantat

De aproape cinci ori suma investită, într-un răstimp de zece ani - acesta a fost câştigul generat de un plasament care oferă la finalul contractului cel puţin suma pe care a investit-o clientul.

Dacă înainte de criză românii alegeau plasamente care promiteau cele mai frumoase profituri, cum ar fi cele în acţiuni, şi nu se mai gândeau la riscuri, existând pericolul să piardă bani, în ultimul timp oamenii au devenit tot mai preocupaţi de siguranţă.
Tendinţa se observă şi pe piaţa firmelor de asigurări de viaţă, care oferă produse cu componentă investiţională (unit linked). În ultimul an, companiile au lansat tot mai multe poliţe care garantează cel puţin banii investiţi de clienţi.
ING Asigurări de Viaţă, Aviva şi CIG Asigurări de Viaţă sunt trei dintre jucătorii care au inclus în portofoliu acest tip de poliţe. De exemplu, Aviva are planul de investiţii Capital Garantat "prin intermediul căruia compania garantează că preţul unitului (unitatea de investiţii – n.r.) nu va scădea pe perioada derulării contractului", ne-a declarat Mihai Popescu, directorul executiv al companiei. Pe piaţă sunt şi produse care includ şi un profit minim.
Bunăoară, poliţa oferită de CIG Asigurări de Viaţă, denumită Gold Age Pro, garantează la momentul retragerii poliţei un randament egal cu cea mai mare valoare atrinsă de unitatea de fond pe parcursul perioadei de investiţii. "Poliţa are capital garantat 100%.
Această poliţă ia în considerare maximul istoric înregistrat de valoarea unităţii de fond în momentul în care este calculată răscumpărarea poliţei", spune Sandor Csepeli, directorul companiei. Pe lângă suma investită, unele poliţe, cum este Gold Age Pro, de la CIG, sau Selectis, de la ING Asigurări de Viaţă, au şi componenta de asigurare de viaţă, oferind o primă în cazul decesului persoanei asigurate.
Avantaje şi dezavantaje
Cât de rentabile pot fi aceste produse pentru clienţi se poate observa din performanţa ultimilor ani. Planul de investiţii Capital Garantat, lansat în septembrie 2000, a obţinut până acum un randament de 361,46%, peste inflaţia medie din perioada 2000-2011, de circa 280%.
Performanţa poate fi considerată mai bună decât câştigul oferit de depozitele bancare, în acest interval, în condiţiile în care dobânzile creditorilor au fost în ultimii ani foarte apropiate sau chiar sub nivelul inflaţiei. Poliţa din portofoliul Aviva este, însă, doar un exemplu.
Dacă investiţia ar fi obţinut câştigul minim garatat, deci suma depusă, aveam de-a face cu un randament real negativ de 280%, din deprecierea generată de inflaţie. Nu trebuie uitată însă componenta de asigurare de viaţă ataşată unora dintre poliţe, care prezintă la rândul său avantaje.
361%
este profitul generat pentru clienţi de una din ofertele lansate în 2000 de către o companie de asigurări

PROTECŢIE
Investiţiile mai sigure acaparează tot mai mult din piaţă
Pe fondul fluctuaţiilor pieţelor din ultimul timp, al scăderii valorii plasamentelor mai riscante, tot mai mulţi români s-au ascuns sub "umbrela" produselor care asigură cel puţin suma investită. În acest fel, clienţii se feresc să ajungă în situaţia în care s-au aflat destul de mulţi români în ultimul timp, de a retrage mai puţini bani decât au investit, din cauza deprecierii activelor.
Mihai Popescu, şeful Aviva Asigurări de Viaţă, spune că, "analizând produsele achiziţionate de clienţii companiei în prima jumătate a anului 2011, se observă că majoritatea au preferat moneda locală şi, de asemenea, în jur de 60% şi-au plasat banii în programul Capital Garantat".
ING Asigurări de Viaţă, care lansează poliţa cu capital garantat Selectis în ediţii limitate, a înregistrat o cerere dublă în ediţia din luna mai 2011, faţă de ediţia din aceeaşi lună a anului trecut, potrivit Corneliei Coman, directorul general al companiei. "Cei mai mulţi dintre clienţii care au accesat aceste poliţe dispun de venituri peste medie şi au peste 40 de ani", a spus aceasta.
La anul ar putea reveni apetitul pentru risc

"Preferinţa pentru programe de investiţii care oferă garanţii se va menţine şi în a doua jumătate a anului. Este posibil ca, începând cu 2012, să asistăm la o revenire a apetitului pentru risc al românilor, dar bineînţeles că acest lucru va fi direct influenţat de stabilizarea situaţiei economice", spune Mihai Popescu.
Cornelia Coman de la ING crede, la rândul său, că românii se vor îndrepta în continuare spre plasamente sigure în 2011. Din 2012, aceasta este de părere că apetitul românilor pentru plasamente mai riscante, cum ar fi cele în acţiuni, va reveni.
Pe lângă poliţele cu venit garantat, firmele de asigurări oferă poliţe unit-linked care au doar o componentă de investiţii în instrumente cu câştig fix şi o alta de investiţii pe piaţa de capital sau alte tipuri de plasamente, care pot reprezenta chiar şi o pondere de 75% din totalul investiţiei. Clientul care apelează la aceste din urmă produse îşi asumă riscul pierderilor ce ar putea fi generate de evoluţia pieţelor.
Citiţi şi:

  • ING: Veniturile românilor nu au crescut. Piaţa asigurărilor de viaţă creşte cu maxim 5% în 2011
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: