Cât ar trebui să coste casele noi ca să ni le permitem?

Cât ar trebui să coste casele noi ca să ni le permitem?

Pentru românul de rând, o locuinţă nouă este încă prea scumpă, în ciuda reducerilor de preţuri practicate în ultimii ani, după cum recunosc chiar şi unii dezvoltatori.

Preţurile apartamentelor noi sunt, încă, prohibitive pentru mulţi români care îşi caută o locuinţă, deoarece băncile sunt puţin dispuse să împrumute sume mari persoanelor fizice în căutarea unei case. Pentru ca românul de rând să-şi permită o locuinţă nouă, aceasta ar trebui varieze între 35.000 de euro şi 75.000 de euro, este de părere Andrew Prelea, directorul executiv al Ozone Homes, care dezvoltă proiectul Avalon Residence, în Pipera-Tunari.

Potrivit unei prezentări a firmei de construcţii Consola Grup, în prezent, preţul terenului pentru dezvoltări rezidenţiale ajunge la 600 de euro pe metru pătrat în centrul Bucureştiului, la care se adaugă un cost de construcţie de circa 450 de euro pe metru pătrat şi alte costuri asociate.

Astfel, pentru locuinţele construite în zonele centrale ale Capitalei, costul total ajunge la 739 de euro/mp. Acestea sunt vândute, însă, cu 950 de euro pe metru pătrat, deci dezvoltatorul obţine un profit de 30%.

În cazul ansamblurilor construite la periferie, preţul de vânzare este de 770 de euro pe metru pătrat, având în vedere un cost total al construcţiei de circa 574 euro/ mp, din care 200 euro/mp reprezintă terenul, iar 420 de euro costul de construcţie.

"În condiţiile actuale ale pieţei, a porni de la costuri pentru stabilirea preţurilor de vânzare a locuinţelor este o abordare greşită. Trebuie să pornim de la preţurile la care se pot vinde locuinţele", a declarat Bogdan Cernescu, directorul general al Erste Group Immorent, ieri, la un seminar pe teme imobiliare.

Există loc pentru ieftiniri şi în 2012

Cu alte cuvinte, dezvoltatorii care vor să vândă ar trebui să-şi adapteze oferta reducând preţu rile locuinţelor, astfel încât acestea să concureze cu apartamentele vechi.

Daniel Fuchs, directorul general al companiei de consultanţă în sectorul imobiliar Spiegelfeld, consideră că preţurile de vânzare a locuinţelor noi din România sunt nejustificat de mari, în special din cauza preţului terenurilor.

"Singurul cost care poate fi redus în vederea scăderii preţului de vânzare a locuinţelor este cel cu terenul, care se situează încă la niveluri foarte mari", a spus Fuchs.

Acesta a declarat, pentru EVZ, că se aşteaptă ca preţurile, atât ale terenurilor, cât şi ale locuinţelor noi din Bucureşti sau din apropierea Capitalei să continue trendul descendent şi să piardă până la 20% din valoare până în decembrie 2012.

În opinia lui Bogdan Cernescu, pentru ca proiectele reziden ţiale să ajungă la un cost rezonabil şi, prin urmare, şi la un preţ de vânzare mai accesibil, terenul pentru locuinţe nu trebuie să coste mai mult de 100 de euro pe un punct de CUT - coeficient de utilizate a terenului, care în cazul locuinţelor este de 3-3,5.

PREŢURI

Cât mai costă o locuinţă nouă

Apartamentele situate în ansamblurile rezidenţiale noi şi-au redus constant valoarea în ultimii trei ani. Doar în acest an, s-a înregistrat o scădere de 12% faţă de 2010 a preţului mediu pe metru pătrat la locuinţele noi. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în zonele de est şi vest ale Capitalei, acestea ajungând să fie cu 17,3%, respectiv cu 12,8% mai mici decât în anul anterior.

Cu toate acestea, tranzacţiile cu locuinţe noi sunt considerabil mai puţine decât cele cu apartamente vechi. Potrivit estimărilor companiei de consultanţă DTZ Echinox, apartamentele noi vor reprezenta şi în perioada următoare circa 15% până la 25% din cele aproximativ 20.000 de unităţi vândute anual în Bucureşti.

În prezent, o garsonieră într-un complex rezidenţial poate costa aproape la fel de mult ca un apartament de două camere construit înainte de anul 1990. Un studio în ansamblul rezidenţial de pe bulevardul Timişoara (Brâncuşi Residence) porneşte de la 35.000 de euro şi poate trece de 60.000 de euro, în funcţie de suprafaţă.

Într-un alt ansamblu din Sectorul 3 al Capitalei, de această dată, un apartament de două camere costă de la 69.000 de euro în sus, iar unul de trei camere depăşeşte 100.000 de euro. Citiţi şi:

  • Care sunt cele mai ieftine apartamente din Bucureşti
  • Sunt casele mai accesibile decât înainte de criză?

Ne puteți urmări și pe Google News