CÂT ar fi costat sistemul antiincendiu care ar fi salvat viaţa celor 30 de tineri!

CÂT ar fi costat sistemul antiincendiu care ar fi salvat viaţa celor 30 de tineri!

Un sistem complet, de detecţie şi stingere a incendiului într-o sală de 400 de metri pătraţi, cât avea clubul Colectiv, ar fi costat între 15.000 şi 20.000 de euro.

Doar sistemul de detecţie şi avertizare ar fi costat aproape 7.000 de euro, a declarat pentru EVZ Valentin Constanda, director general Gerom International Prodimex. La acesta se adaugă sistemul de stingere, cu tot ce înseamnă ţevi şi sprinkler-e, care costă mai mult.

„Într-un club cum era acela, unde se produce de obicei fum, senzorii de fum sunt inutili pentru că alarma ar fi sunat tot timpul. Trebuie instalaţi însă senzori de temperatură. Trebuie făcute multe calcule, în funcţie de suprafaţă, înălţime, cum sunt aşezate grinzile etc. Trebuie instalate butoane de avertizare la o anumită distanţă, pentru ca persoanele din clădire să nu parcurgă mult până la ele. Trebuie puse sirene puternice, care să fie auzite indiferent de nivelul zgomotului din interior”, a explicat Constanda.

MOMENTUL când a început COȘMARUL și mărturia înfiorătoare a unui supraviețuitordin clubul Colectiv: ”Mă cățăram pe cadavre!” Imagini de la fața locului | VIDEO

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectantul clădirii este cel responsabil de sistemul de stingere. El este cel care trebuie să facă un scenariu de acest gen şi să găsească locurile optime unde trebuie aşezate stingătoarele şi ieşirile de evacuare.

„Cred că tragedia de la clubul Colectiv putea fi evitată şi dacă era folosit un material ignifug, care costă cu circa 35% mai mult decât unul clasic. Viteza mare de propagare a focului a fost normală, având în vedere că un astfel de burete este un produs petrolier”, a explicat Constanda.

Patronul de la EXPIRAT susţine că închide clubul: Sunt prieten cu unul din patronii de la Colectiv. Știu ca o sa facă mulți ani de PUŞCĂRIE. Ar fi trebuit SĂ MĂ IA ŞI PE MINE!

Sistemele antiincediu sunt de două tipuri: convenţionale şi adresabile. Primul este pentru suprafeţe mai mici de 400 de metri pătraţi, unde nu există un risc crescut de incendiu, cum ar fi un sediu de firmă. Pentru spaţiile unde riscul este crescut, cum este un club, restaurant sau depozit de materiale uşor inflamabile, se aplică al doilea tip de sistem.

Imagini din club Colectiv. Cum arată în interior clubul unde s-a produs incendiul oribil din noaptea de Halloween | GALERIE FOTO