Evenimentul Zilei > Economie > Câştigul SALARIAL mediu NET a crescut cu 0,4% în OCTOMBRIE
Câştigul SALARIAL mediu NET a crescut cu 0,4% în OCTOMBRIE

Câştigul SALARIAL mediu NET a crescut cu 0,4% în OCTOMBRIE

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.705 lei în luna octombrie a acestui an, în creştere cu 7 lei (0,4%) faţă de luna precedentă şi cu 5,6% faţă de luna similară din anul trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie Agerpres.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.358 lei, cu 0,4% mai mare decât în septembrie 2014.

Cele mai mare valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.500 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (998 lei).

În luna octombrie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri faţă de luna septembrie 2014, pe fondul acordării de prime ocazionale (inclusiv prime pentru realizări deosebite), sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură) – plus 14,3%; în alte activităţi extractive, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) – între 4,5% şi 6,5%; în fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de poştă şi de curier, fabricarea de mobilă, extracţia minereurilor metalifere – între 3% şi 4%; în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea echipamentelor electrice, industria metalurgică, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a. – între 2% şi 3%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie în învăţământ (5,3%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (0,4%), sănătate şi asistenţă socială (0,1%).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.