Bătrânii singuri sunt cei mai avantajaţi după schimbarea regulilor de acordare a banilor pentru încălzire. Cei care folosesc lemne se declară păgubiţi.
Românii săraci şi singuri sunt principalii beneficiari ai schimbării condiţiilor în care se acordă ajutoarele pentru încălzire în acest an. Statistici centralizate la Ministerul Muncii arată că a crescut numărul beneficiarilor de ajutoare pentru căldură cu 25% la energie termică, însă a scăzut la cei care se încălzesc cu lemne şi cărbuni sau cu gaze naturale.
"Spre deosebire de anii trecuţi, acum nu a mai fost suficient să declari pe proprie răspundere că ai un anumit venit, a fost nevoie de acte de la Fisc, iar mulţi au renunţat, fiindcă sumele oferite erau mici", ne-a spus administratorul unui bloc din sectorul 5.
Creştere de 76% pentru cei singuri
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr.70/2011, condiţiile de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei precum şi lista bunurilor care exclud acordarea ajutorului sunt aceleaşi ca şi în sezonul rece anterior.
"Ceea ce s-a modificat au fost treptele de venituri la energie termică, astfel: o familie primeşte ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu energie termică până la un venit mediu net pe membru de familie de 786 lei/lunar, o creştere de 28%. În plus, persoana singură va primi ajutor până la un venit mediu net lunar de 1.082 lei, o creştere de 76%", ţin să precizeze reprezentanţii Ministerului Muncii. Noul act normativ nu limitează participarea autorităţilor locale la sprijinirea celor cu venituri reduse.
DILEME LA PERIFERIA BUCUREŞTIULUI De ce nu se decontează şi caloriferul O parte dintre locatarii blocurilor au renunţat să mai facă vreun efort pentru a încasa ajutorul de căldură dintr-un motiv simplu: cred că li se dă bani prea puţini faţă de nevoile lor. Aşa se întâmplă şi în două blocuri, foste cămine, din Sectorul 2 al Capitalei. Majoritatea locatarilor, care se încălzesc doar pe bază de lemne sau gaz, spun că nu fost interesaţi de banii de la stat. "M-au sunat de la Primărie şi mi-au spus că trebuie să iau doar 30 de lei. Asta este o glumă frate, cum să-mi dea numai 30 de lei, ce fac eu cu banii ăştia? Eu dau 400 de lei pe lună pe lemne pentru a-mi încălzi locuinţa şi ei spun că mă ajută cu doar 30 de lei. Este bătaie de joc. Aşa a fost şi anul trecut. Cred că şi-au oprit cei de la Primărie banii", ne spune unul dintre locatarii din zonă. Sunt însă şi persoane care şi-au luat banii oferiţi de stat. Codrin Nicolae, 59 de ani, primeşte 48 de lei lunar. "Da, am luat banii aştia. Noi ne încălzim la sobă, cu lemne, alta variantă nu avem", spune bătrânul. Constantin Tamaş (47 de ani) se află într-o situaţie specială. "Eu mă încălzesc cu un calorifer electric, nu folosesc nici lemne, nici gaze. Am încercat să iau bani de căldură, însă mi s-a spus că nu am acest drept. Aşa că nu am luat niciun ban în ultimii ani", spune acesta.
“M-au sunat de la Primărie şi mi-au spus că trebuie să iau 30 de lei. E o glumă. Ce fac eu cu banii ăştia? Eu dau 400 de lei pe lună pe lemne.“ locatar al unui bloc din Bucureşti, încălzit cu lemne
SITUAŢIA DIN ŢARĂ Dezinteres în sud, scăderi masive în vest CONSTANŢA. Aproape jumătate din cele 80.000 de apartamente din Constanţa pot beneficia de subvenţii la căldură, dar la primărie au venit circa 25.000 de cereri, cu toate că gigacaloria costă 338 lei, dublu faţă de anul trecut. De aceea, pe lângă subvenţia guvernamentală, consilierii locali au aprobat subvenţii şi pentru cei care au venituri de până la 1.800 lei. Banii alocaţi nu au fost însă cheltuiţi. CLUJ. În 2012, primesc ajutor de încălzire 4.500 de familii. "Acum doi ani aveam 10.000. Atunci era o simplă declaraţie pe proprie răspundere. Acum se cer documente justificative", spune Ioan Moldovan, de la Regia de Termoficare. SIBIU Dacă pe parcursul iernii trecute, aproape 5.000 de familii din Sibiu au beneficiat de ajutor de încălzire, acum mai sunt sub 2.900. Din 150 de familii verificate, 27 au fost amendate cu 1.000 de lei fiindcă nu au declarat toate bunurile deţinute. HUNEDOARA. Numărul beneficiarilor a scăzut cu 25% faţă de iarna trecută. Cei care se încălzesc cu lemne sunt cei mai afectaţi: au fost 9.684, mai sunt 6.500. "Acum, primăriile sunt obligate să ancheteze 60% dintre aceste persoane", spune Fănică Ştefan, directorul Agenţiei de Prestaţii Sociale. VÂLCEA. Din 90.000 de locuitori, 8.500 primesc subvenţii la căldură, cu 200 mai puţini faţă de 2011. 38 de familii trebuie să restituie banii fiindcă au minţit în privinţa veniturilor. (Departamentul Corespondenţi) CITIȚI ȘI:
- Ajutoarele, acordate după reguli noi. VEZI lista bunurilor care-ți taie dreptul la prestații sociale
- PARADOX: Românii cei mai săraci care primesc ajutoare de la stat au datoriile cele mai mici. Vezi exemple concrete