Castelul Huniazilor, în renovare

Cea mai veche clădire din Timişoara va fi renovată, începând de anul viitor, cu fonduri europene.

Castelul Huniazilor, unde se află în prezent Muzeul Banatului, va intra de anul viitor în reparaţii capitale. Potrivit directorul Dan Leopold Ciobotaru, autorităţile locale au obţinut o finanţare europeană de 8,5 milioane de euro pentru restaurarea, consolidarea şi refuncţionalizarea celei mai vechi clădiri din Timişoara, ridicată între anii 1443 şi 1447.

"Marele avantaj e că, fiind o finanţare europeană, ni se impun un termen şi condiţii precise de finalizare", afirmă directorul Ciobotaru, adaugând că la final muzeul va fi un castel "somptuos".

Mai multe secţii

Potrivit proiectului, uşile, ferestrele şi podelele vor fi schim bate, în unel e încăperi vor fi montate lambriuri de lemn, iar marmura albă de pe coridoare va fi înlocuită cu una roşie, aşa cum era odinioară moda în instituţiile austriece din Banat.

O altă parte din fondurile europene va fi utilizată pentru dublarea spaţiului de expunere. Astfel, în Secţia de Ştiinţe ale naturii, pe lângă colecţia de păsări, vor fi scoase din depozite cea de fluturi şi cea de paleontologie, cu oase de mamut.

La Istorie vor mai fi amenajate un cabinet de hărţi (începând cu secolul al XVII-lea), un cabinet numismatic şi un al treilea cu piese din Egipt şi Cipru, dintr-o colecţie din secolul al XIX-lea. Apoi, vor fi amenajate secţiuni speciale pentru piese unicat, cum ar fi coiful de la Găvojdia sau masca rituală de la Uivar, pentru istoria muzicii bănăţene, pentru grafică din sec. VIII-XIX sau pentru stampe.

În plus, va fi recreată o cameră de tortură, după un manual de tortură datând din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, unde vor fi expuse un instrument de imobilizat, ca un jug, în care i se prindeau prizonierului mâinile şi capul, şi o scară de tortură pe care era legat şi apoi ars cu făclia.