Evenimentul Zilei > Actualitate > Castele spectaculoase ale lumii şi poveştile lor
Castele spectaculoase ale lumii şi poveştile lor

Castele spectaculoase ale lumii şi poveştile lor

Regi, regine, cavaleri, uşi secrete, labirinturi, legende, mituri, secrete… În zilele noastre castelele au devenit minunate mărturii ale trecutului.

Oferă vizitatorilor doar o "scânteie" din vremurile de altădată. Este imposibil să cuprinzi cu puterea minţii toate minunatele castele care există în lumea largă.
Sunt însă câteva care şi-au câştigat un loc aparte atât în preferinţele turiştilor, cât şi în paginile ghidurilor turistice ale mapamondului.
Castelul Frankenstein este localizat în Darmstadt, Germania, acesta fiind locul unde anual se desfăşoară o foarte interesantă petrecere de Halloween.
Despre această fostă reşedinţă a Lordului Konrad Dipple von Frankenstein, ridicată în jurul anilor 1500, se spune că miturile umbresc realităţile istoriei. Legenda spune că Frankenstein şi-a vândut sufletul în schimbul secretului tinereţii veşnice.
Se spune că a fost găsit mort în laboratorul său, înconjurat de trupuri ciopârţite, furate din cimitir.
Adevăr sau ficţiune, mulţi sunt de părere că scriitoarea Mary Shelley a auzit povestea în 1814, în timpul unei călătorii în Germania, şi a transformat-o în roman.
Japonia şi Anglia
Există un castel care se află pe lista comorilor naţionale. Este vorba despre castelul Matsumoto (cunoscut pe plan local şi sub denumirea de Matsumotojo) din Japonia.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ku3sRLAtIbU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Este, în acelaşi timp, şi unul dintre cele mai frumoase castele ale Ţării Soarelui Răsare, ilustrând cu succes ceea ce se numeste hirajiro – construcţie ridicată pe o câmpie, în loc de deal sau munte.
Castelul şi două turnuri au fost ridicate între 1592 şi 1614, beneficiind de un sistem complex de apărare. În 1635 a mai fost adăugat un al treilea turn, mai mic, utilizat în scopuri astronomice pentru observaţiile lunare.
Castelul şi-a păstrat interioarele din lemn şi lucrările exterioare din piatră, în forma lor originală din secolul al XVI-lea.

Englezii vin şi ei cu un castel pe care îl denumesc drept "cel mai frumos din lume": castelul Leeds, din comitatul Kent.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/pnOE09rE2RQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
În prezent este loc de cazare pentru cei care doresc şi au posibilitatea de a-şi petrece aici o noapte. Construit în 857, castelul a fost casa câtorva reprezentanţi ai familiilor regale, iar în interior vizitatorii pot admira picturi vechi de secole, tapiserii şi mobilă deosebită.
Afară, grădinile, care dimineaţa sunt acoperite de ceaţă, se deschid spre miezul zilei către adevărate spectacole naturale, printre "exponate" fiind şi o viţă de vie şi un teren de golf.
Poziţionat printre grădini cu deschidere spre lac, are şi un loc amenajat precum o imensă colivie, care adăposteşte o mare varietate de păsări. Cea mai elegantă… activitate a castelului este "cina la cravată neagră", descrisă de către specialişti ca fiind "demnă de un rege".
Franţa şi Portugalia
Aflat în apropierea Normandiei, în Franţa, castelul Saint Michel este înconjurat, la flux, de apă. Pentru vizitarea castelului Saint Michel sunt potrivite doar două zile din lună.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/vcKrXwnsX50" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Legenda spune că, la începutul secolului al VIII-lea, Sfântului Aubert, episcopul de Avranches, i-a apărut în vis Arhanghelul Mihail care i-a spus să construiască o capelă pe o mare stâncă izolată.
În anul 708 a început construirea capelei pe stânca indicată, numită pe atunci Mont Tombe, probabil pentru că locul fusese folosit ca cimitir de către celţi. La mijlocul secolului al XI-lea a fost terminată biserica în stil romanic a mănăstirii, însă o parte din ea s-a prăbuşit.
Un nou proiect de construcţie a început în 1203, iniţiat de către abatele Jourdain, după ce focul a distrus o parte din clădirile de pe munte. "Minunea" a fost finalizată în numai… 25 de ani şi includea locuinţele şi incintele de lucru ale călugărilor.
Considerat una dintre cele mai importante atracţii turistice ale Franţei, castelul este asaltat, zilnic, în timpul verii, de aproximativ 8.000 de vizitatori.

Palacio da Pena din Portugalia este una dintre cele mai vechi construcţii inspirate de romantismul european.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/S7KQxWfm93E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
A fost ridicat pe vârful unui deal aflat în apropierea oraşului Sintra. În zilele senine poate fi văzut chiar şi din Lisabona. Construit în secolul al XV-lea pentru a îndeplini rolul unei reşedinţe, castelul a fost reconstruit mai târziu şi donat bisericii pentru a servi drept mânăstire.
Un cutremur puternic l-a devastat aproape total în 1755. Palatul avea să îşi redobândească grandoarea abia în 1838, după ce a intrat în posesia prinţului Fernando, sub a cărui protecţie au fost demarate lucrările de renovare.
Arhitectura este descrisă de către unii dintre specialiştii în materie astfel: "o îmbinare între un stil original şi altele adiacente, cu influenţe ale romatismului, ale stilului bavarez, plus o grădină englezească"!
Două în Scoţia
Insula Arran din Scoţia adăposteşte Castelul Brodick, care cuprinde cascade, chei şi pasaje demne de un ţinut de basm. Locul unde se află castelul datează încă din timpul vikingilor, atunci când castelul era o fortăreaţă destinată protecţiei ţinutului controlat de ducele englez Hamilton.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/jh4-fwjlZf0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
De-a lungul secolelor, numeroşi membri ai familiei au contruit şi au extins fortăreaţa până când a devenit o reşedinţă particulară şi a rămas aşa până în 1957, atunci când ultimul Hamilton s-a mutat în altă parte.
O parte din picturi, mobilă, porţelanuri şi argint datează din anii 1600, fiind "susţinute" de magnifica sală pictată sau de superbă grădină construită în 1710.
Alt castel, tot în Scoţia: Glamis, situat în… Glamis! Oamenii vin să viziteze castelul Glamis mai ales pentru muzeul folcloric deschis aici şi pentru cele trei grădini de excepţie.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/pQckBgR-E98" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Ridicat în secolul al XV-lea, castelul a fost pentru mult timp subiectul legendelor pline de mister şi a poveştilor de groază cu stafii şi suflete neîmplinite. Are reputaţia de a fi cel mai bântuit castel din Scoţia, zvonurile care circulă spunând că mulţi oameni importanţi au fost ucişi aici, inclusiv Duncan Macbeth şi regele Malcom al II-lea.
BAVARIA
"Locuinţa" Frumoasei Adormite
Aflat lângă München, în Germania, Neuschwanstein este denumit "Castelul Frumoasei Adormite din Bavaria". Considerat drept cel mai încântător castel din lume, se înalţă în decorul maiestuos al Alpilor Bavarezi.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/1N8XvvMWCpQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Şi-a început povestea în 1869, când excentricul Ludwig al II-lea al Bavariei concepea această "construcţie". Ideea pentru Sala Cântăreţilor provine din Tannhauser – poet german despre care legenda spune că "a găsit drumul spre lumea subpământeană a dragostei şi a plăcerii".
Sala tronului este pictată cu scene din "Sfântul Graal", din povestea lui Persifal. Dorinţa lui Ludwig ca palatele sale, pe care le considera locuri sfinte, să fie distruse după moartea sa pentru a le păstra puritatea nu a fost îndeplinită.
Astfel, Walt Disney a putut realiza castelul Frumoasei din Pădurea Adormită după modelul oferit de Neuschwanstein!

Citiţi şi:

  • Cât te costă să dormi peste noapte într-un castel