Castele și conace readuse la viață

Castele și conace readuse la viață

Moștenirea culturală a românilor este ocnstuită șio din diverse monumente de arhitectură: conace, castele. Unele au fost uitate. Altele au fost readuse la viață. De Ziua Culturii Naționale, la Muzeul Cotroceni se va vorbi despre ele.

Muzeul Naţional Cotroceni, cu sprijinul Departamentului Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, şi în colaborare cu Asociaţia ARCHÉ, organizează joi, 14 ianuarie 2016, începând cu orele 16.30, în spaţiile medievale ale muzeului, dezbaterea cu tema Patrimoniu redescoperit: “Rolul proprietarilor de case şi conace în conservarea şi valorificarea patrimoniului construit” şi vernisajul expoziţiei „Monumente Uitate: castele şi conace revitalizate”. Evenimentul deschide seria manifestărilor culturale organizate de Muzeul Naţional Cotroceni în cursul anului 2016, marcând împlinirea a 25 de ani de la înfiinţare (1991 - 2016), şi este ocazionat şi de aniversarea la data de 15 ianuarie 2016, a Zilei Culturii Naţionale. Cercetarea şi valorificarea patrimoniului este una dintre principalele funcţii ale unui muzeu, iar în cei 25 de ani de existenţă, Muzeul Naţional Cotroceni, care îşi desfăşoară activitatea într-o clădire monument istoric, a avut ca principal obiectiv punerea în valoare a patrimoniului propriu, dar şi a patrimoniului mobil provenit din colecţiile unor muzee şi instituţii colaboratoare, în cadrul nenumăratelor expoziţii temporare de excepţie.

În acest an aniversar, Muzeul Naţional Cotroceni îşi propune să continue misiunea sa, aceea de a fi un spaţiu al dezbaterii şi dialogului artistic, iar pe de altă parte, să sprijine iniţiativele privind procesul de restaurare, conservare şi valorificare a patrimoniului cultural naţional, ca modalitate de promovare a identităţii naţionale, în strânsă legătură cu mediul academic şi societatea civilă. Proiectul Monumente Uitate: castele și conace revitalizate își propune să promoveze o serie de inițiative de salvare a patrimoniului cultural construit, care se pot erija în exemple de bune practici pentru alți actori implicați în managementul și valorificarea clădirilor istorice. Practic, expoziția urmărește să demonstreze că reședințele nobiliare - chiar și cele puțin cunoscute publicului larg - pot fi reintegrate în circuitul turistic și economic și pot deveni surse de dezvoltare pentru comunitățile locale. În România se păstrează astăzi în jur de 1000 de foste reşedinţe extraurbane ale elitelor locale, datând din secolul al XVI-lea până în prima jumătate a secolului XX, cărora li se adaugă alte numeroase reşedinţe dispărute de-a lungul timpului, dar ale căror imagini şi istorie se păstrează încă. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 14 - 31 ianuarie 2016, între orele 9.30 - 17.00.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News