Casey Affleck: "Dacă mi-aş pierde slujba, aş face muncă manuală"

Casey Affleck: "Dacă mi-aş pierde slujba, aş face muncă manuală"

A fost nominalizat la Oscar, dar, dacă nu ar mai avea de lucru în Cetatea filmului, Casey Afleck şi-ar câştiga banii bazându-se doar pe forţa braţelor sale.

În acest week-end are premiera lungmetrajul "Jaf... la turnul mare", de Brett Ratner. Subiectul peliculei îl constituie demersul unui grup de angajaţi ai unui luxos complex rezidenţial: ei pun la cale un plan pentru a se răzbuna pe un escroc miliardar de pe Wall Street care le-a furat fondul de pensii.

Filmul are o distribuţie doldora de staruri, de la Ben Stiller, Eddie Murphy, Matthew Broderick, Téa Leoni, până la Alan Alda şi Casey Affleck.

Fratele mai mic al lui Ben Affleck interpretează un recepţionist, distanţându-se de rolurile care l-au consacrat până acum: hoţ ("Ocean's Thirteen - Acum sunt 13"), tâlhar la drumul mare ("Asasinarea lui Jesse James de către laşul Robert Ford", care i-a adus o nominalizare la Globul de aur şi la Oscar), detectiv ("Dispărută fără urmă") şi ucigaş psihotic ("The Killer Inside Me").

Ne puteți urmări și pe Google News

Actorul a explicat pentru EVZ de ce glumă îi aduce aminte Brett Ratner.

EVZ: Cum te-ai implicat în acest proiect? Casey Affleck: Ştiam că Ben Stiller va juca în "Jaf... la turnul mare", aşa că am luat prânzul cu el şi cu Brett Ratner, iar ei pur şi simplu m-au convins să joc în film.

Ce poţi spune despre Brett Ratner? Este realmente minunat, mereu pozitiv şi entuziast. Îmi aduce aminte de o glumă veche despre un scenarist care se întâlneşte cu un agent şi tipul îi zice că scenariul lui e genial. Chiar atunci intră secretarul agentului, care îi aduce o cafea. Iar agentul spune: "Mersi, cafeaua asta e genială!".

Cum ai descrie personajul tău din "Jaf... la turnul mare"? Este vocea raţiunii. Niciunul din noi nu este calificat să facă ceea ce facem. Aşa că era evident că trebuie să existe cineva care să spună: "Asta e o demenţă!".

Ce ai în comun cu personajul tău? Şi eu am fost foarte nervos atunci când soţia mea (Summer Phoenix, sora lui Joaquin Phoenix - n.r.) se pregătea de naşterea primului nostru copil. La fel ca personajul meu, nu deţin o puşcă, nu îmi place să mă uit la lupte şi îmi displace când oamenii se comportă infam unii cu alţii.

A fost important pentru tine ca recepţionistul să ocupe această poziţie în interiorul grupului? Încerci să găseşti experienţe comune cu personajul tău, experienţe la care să te poţi raporta. Îmi place că e vocea raţiunii pentru că altfel spectatorii s-ar detaşa de film şi nu ar merge în călătoria pe care acesta le-o propune. Dar, dacă toate reacţiile rezonabile apar în film, oamenii sunt dispuşi să "investească" mai mult în poveste.

Maşina personajului negativ joacă în acest film un "rol" important. Tu ce maşină conduci? Prima mea maşină a fost un Saab 900 foarte uzat. Acum conduc un autoturism combi Volvo. Îmi place pentru că e foarte spaţios şi sigur.

Ce ai face tu dacă ţi-ai pierde slujba? Tocmai am citit că oamenii care muncesc cu mâinile sunt mult mai fericiţi, pentru că se folosesc de o parte a creierului care îi face mai fericiţi. Aşa că probabil aş face muncă manuală.

Filmul se referă la subiecte relevante astăzi, dacă iei în considerare protestele de pe Wall Street. "Jaf... la turnul mare" tratează într-un mod voios lucruri serioase cărora oamenii încearcă să le ţină piept. Astfel de probleme trebuie respectate şi sper că vor rămâne pe agendă, fiindcă mulţi oameni suferă de pe urma lor şi există multă corupţie. Acestea sunt probleme reale care necesită o rezolvare.

Te-ai gândit vreodată să faci un documentar despre aceste probleme sau despre un alt subiect? De fapt, chiar m-am apucat de un documentar despre cei mai bătrâni oameni din lume - majoritatea sunt femei. Ţin minte că una dintre ele n-a vrut să discute cu mine până nu i-am adus bomboane de ciocolată. Abia apoi am aflat că nu avea voie să se atingă de aşa ceva...