Un control efectuat la două case de tip familial din subordinea DGASPC Bistrița a scos la iveală că două tinere internate, de 15 și de 16 ani, sunt însărcinate. Și mai grav este faptul că funcționarii plătiți să aibă grijă de copiii abandonați, au încercat să ascundă cele două sarcini. Potrivit unor informații oficiale, tânăra de 16 ani, internată la un centrul din localitatea Teaca, este înscărcinată în luna a șaptea. Cea de-a două adolescentă, de 15 ani, este însărcinată în luna a treia, și este cazată la o casă de tip familial din Beclean.

Directoarea DGASPC Bistrița, Crina Andreica s-a mulțumit să spună că cele două tinere au fost incluse într-un prgram de consiliere psihologică. ”Sunt supravegheate de personal de specialitate, în speță educatori, și a fost un caz izolat, o întâmplare. Nu există din înscrisurile centrului (n.r. de la Beclean) dovezi despre cum s-a întâmplat exact această situație”, a declarat Crina Andreica director adjunct al DGASPC Bistrița-Năsăud.

Din primele informații ale Poliției Bistrița, adolescenta de 16 ani este încadrată într-un grad de handicap. ”În acest caz l-am identificat pe tătăl copilului, este minor și a declarat că s-a îndrăgostit de respectiva fată și de comun acord au decis să aibă un copil. A doua fetiță, cea de 15 ani, a refuzat să spună cine este tatăl copilului”, spune surse oficiale din cadrul IPJ Bistrița.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Bistrița Năsăud a demarat o anchetă. Președintele acestei instituții Radu Moldovan a declarat că nu este normal ca angajații de la DGASPC Bistrița să nu știe ce anume s-a întâmplat cu cele două fete. ”Statul român plătește educatori, pedagogi, supraveghetori pentru fiecare apartament. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă la fond, din punctul meu de vedere, ca să putem preveni viitoare situații de acest gen. Trebuie analizat absolut fiecare angajat, indiferent de poziția care o ocupă în cadrul DGASPC, să fie sancționat conform regulamentelor și legii pentru neîndeplinirea sarcinilor care le au”, a precizat Radu Moldovan.