Evenimentul Zilei > Social > Căsătoriile se desfac la starea civilă şi la notar
Căsătoriile se desfac la starea civilă şi la notar

Căsătoriile se desfac la starea civilă şi la notar

Autorităţile locale şi notarii au primit deja zeci de cereri de divorţ ale unor cupluri care au decis să se despartă pe cale amiabilă şi nu au minori în întreţinere.

În ultimele zile, primăriile au primit zeci de cereri de anulare a căsătoriilor, în condiţiile în care modificările aduse de Mica Reformă în Justiţie le permit, de acum, ofiţerilor de stare civilă şi notarilor să ia act de divorţurile pe cale amiabilă.

Mai mult, zeci de persoane au sunat la administraţiile locale să se intereseze despre actele de care au nevoie pentru a pune capăt căsniciilor în acest mod.

De exemplu, la Primăria Sectorului 2 al Capitalei s-au depus cinci astfel de cereri, iar la Starea Civilă a Sectorului 4 au fost înregistrate două dosare. "Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ", se precizează în actul normativ.

30 de zile, timp de gândire

"Familiile care vor separarea pe cale administrativă au la dispoziţie un termen de 30 de zile, de la depunerea cererilor, în care se pot răzgândi asupra hotărârii luate. Dacă totuşi vor să meargă mai departe în decizia luată, se vor prezenta în faţa ofiţerului de stare civilă unde vor completa o declaraţie prin care stăruie în obţinerea divorţului administrativ, iar în cel mult 15 zile li se înmânează certificatul de divorţ", au explicat reprezentanţii Primăriei Sectorului 2.

Potrivit acestora, pentru obţinerea divorţului pe cale administrativă, cuplurile ca re locuiesc în sectorul 2 trebuie să se prezinte la Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei cu următoarele acte: certificatele de naştere ale soţilor, documentele de identitate, certificatul de căsătorie (original şi copie xerox) şi o declaraţie notarială privind ultima locuinţă comună.

"Împotriva refuzului ofiţerului de stare civilă sau al notarului public nu există cale de atac, dar soţii se pot adresa cu cererea de divorţ instanţei de judecată", se mai arată în noua lege.

Schimbările aduc degrevarea instanţelor

"Mica Reformă prevede atât procedura de divorţ la primării, cât şi în faţa notarului. Astfel, trebuie să existe acordul soţilor indiferent de durata căsătoriei", au precizat oficiali ai Ministerului Justiţiei (MJ). Dar, dacă este vorba despre copii minori aflaţi în întreţinere, cei doi soţi trebuie să meargă în instanţă urmând pro cedura clasică. Mai mult, acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul în care există un dezacord legat de bunurile pe care şi le împart cei doi.

"Practic, atât notarul, cât şi ofiţerul de stare civilă nu fac decât să constate un acord al părţilor atunci când el există. În cazul în care soţii nu sunt de acord pe anumite aspecte, atunci divorţul ajunge în instanţă", au mai arătat reprezentanţii MJ. De asemenea, pentru procedura de divorţ la primării, Ministerul Internelor va emite normele de aplicare, care vor fi publicate zilele următoare în Monitorul Oficial, iar Ministerul Justiţiei va pregăti şi publica normele privind divorţurile la notari.

Practic, prin aceste modificări, care simplifică procedurile de divorţ, "se degrevează ins tanţele, unde cel mai probabil vor ajunge mai puţine astfel de cazuri", au conchis oficialii MJ. "Aceste noi dispoziţii erau incluse în noul Cod Civil, dar, întrucât acesta nu a intrat încă în vigoare, am zis să le testăm înainte", au mai spus aceştia.

5 cereri de divorţ
pe cale amiabilă s-au înregistrat de la începutul anului la Primăria Sectorului 2

TAXE MAI MICI

Divorţuri mai ieftine din 2011

Reprezentanţii primăriilor promit că taxele de divorţ nu vor fi mari, iar notarii spun că acesta va costa cuplurile 450-500 de lei. În plus, cei care aleg să divorţeze pe cale amiabilă nu mai au nevoie de avocaţi.

Potrivit tarifelor percepute pe piaţa liberă, angajarea unui avocat pentru divorţ costă minimum 100 de lei, iar preţul creşte în funcţie de valoarea apărătorului şi de cât de com plicat este procesul.
Costurile totale ale unui proces simplu, în care nu se pune problema încredinţării minorilor, pot ajunge acum şi la 1.000 de euro, incluzând onorariile avocaţilor şi taxele judiciare.

"Atât notarul, cât şi ofiţerul de stare civilă nu fac decât să constate un acord al părţilor.",
OFICIAL, Ministerul Justiţiei