Un sondaj recent estimează că rata căsătoriilor s-a înjumătăţit din 1970. Tendinţa este în creştere şi în România.
Cele mai multe reprezentante ale sexului feminin nu mai doresc să-şi împartă timpul şi banii cu un partener şi răstoarnă astfel valorile tradiţionale care au dominat societatea până de curând. Numărul femeilor care fug de mariaj este în continuă creştere, potrivit celor mai recente studii realizate de cercetătorii britanici, care arată că, în prezent, în Anglia sunt de trei ori mai mulţi adulţi celibatari decât în urmă cu 40 de ani.
The Institute for Public Policy Research estimează că, până în 2021, peste 35% din populaţia britanică va fi formată din burlaci. Acelaşi procent se păstrează şi în restul Europei, precum şi în Statele Unite, unde sunt aproximativ 100 de milioane de persoane singure, iar rata căsătoriilor s-a înjumătăţit din 1970. Tendinţa este în creştere şi în România şi, conform statisticilor Eurostat, o căsnicie nu durează mai mult de zece ani, iar rata divorţului, la noi, este în creştere cu 11% faţă de anul 2006.
O alternativă viabilă „Celibatul este un stil de viaţă întâlnit de-a lungul istoriei tuturor societăţilor, în cele tradiţionale fiind considerat un mod de viaţă marginal, care crea suspiciune, eticheta fiind aceea de «nefericită». Astăzi, tot mai mulţi oameni îl consideră o alternativă viabilă, înţeleaptă, aducătoare de beneficii în direcţia libertăţii şi satisfacerii nevoilor de schimbare“, susţine psihologul Mirela Zivari. La această tendinţă contribuie şi diminuarea presiunilor sociale şi religioase, toleranţa faţă de acest stil de viaţă care, în unele ţări dezvoltate, a mers până la constituirea unor subculturi ale celibatarilor. Sociologul Mircea Kivu confirmă faptul că la oraşe şi în grupurile sociale moderne, în România, aceste presiuni sunt în scădere sau chiar au dispărut: „Cu cât o categorie socială este mai emancipată, cu atât argumentele în favoarea căsătoriei sunt mai puţine. În plus, în societatea modernă lucrurile s-au schimbat, femeile câştigă la fel de bine ca un bărbat sau poate chiar mai mult, astfel că presiunile sunt mai puţine“. Trendul le afectează, în special, pe femeile cu studii superioare din mediul urban, cu o carieră de succes sau aflate în funcţii de conducere.
Libertatea de a alege Independenţa economică şi socio- culturală a femeii, cât şi varietatea şi accesul la mijloacele contraceptive au contribuit la alegerea femeii de a rămâne celibatară pentru o perioadă mai lungă de timp sau pentru toată viaţa. „Astfel, apar alte valori şi obiective. Pe lângă carieră, intervine şi statutul de femeie liberă. Ele încep să aprecieze asta din ce în ce mai mult“, spune sociologul Mircea Kivu. În plus, schimbarea statului din ultimii ani au făcut ca aşteptările acesteia de la un partener să se schimbe şi să crească. „Femeile independente aşteaptă de la un bărbat ceea ce nu-şi pot oferi ele. Dacă în trecut ele erau dependente financiar de soţi, acum acest lucru nu mai este valabil. Biologii şi antropologii au arătat că bărbaţii sunt conduşi de nevoia unui partener care să le ofere un copil şi să le poarte de grijă, în timp ce femeile sunt motivate de nevoia de securitate şi de siguranţă“, afirmă psihologul Mirela Zivari.
Carieră de top Femeile convinse că pot avea o viaţă fericită şi împlinită fără un partener nu sunt însă mai fericite ca urmare a lipsei acestuia, ci pentru că au mai multă grijă de ele, au mai mult timp pentru prieteni, se dedică carierei, care le aduce satisfacţii, decid în ce direcţie merge viaţa lor, fără a face compromisuri pentru o relaţie sau pentru celălalt. Specialiştii spun că prioritatea femeilor este cariera şi nu întemeierea unei familii, motiv pentru care ele sacrifică din timpul pe care l-ar putea acorda unei relaţii conjugale. Celebra scuză „nu am timp“ este explicabilă.
Specialiştii consultaţi de EVZ consideră că, astăzi, căsătoria nu mai reprezintă o prioritate, un element definitoriu al prestigiului femeii în societate. Astfel, femeia tradiţională care se sacrifica pentru familie nu mai este un model pentru cea actuală.
Ele vor realizare profesională, care presupune cursuri, formări, perfecţionări pe lângă job, ceea ce necesită timp şi energie. „Societatea face presiuni şi în ceea ce priveşte stabilitatea jobului, fiind încurajate 12-14 ore de muncă, implicarea totală, şi astfel apare lipsa timpului pentru o familie“, mai adaugă Mirela Zivari.
PĂRERI
Ce spun celibatarele > „Pur şi simplu nu am timp pentru o relaţie. Am fost promovată în urmă cu un an şi am o viaţă socială activă. Ies aproape zilnic cu prietenii sau merg la teatru, la cinema. Sunt fericită că sunt singură şi nu mă deranjează. Nu vreau neapărat să mă căsătoresc“, Carolina, 24 de ani, asistent relaţii bănci. > „Nu am timp pentru o relaţie. Weekendurile le petrec cu prietenii, la petreceri sau la sala de dans. În plus, am un job nou şi de multe ori rămân peste program. Nu am timp să mă simt singură sau să fac loc unei persoane în viaţa mea. O relaţie nu este o prioritate“, Dana, 23 de ani, agent imobiliar. > „De doi ani sunt singură. La început mi-a fost greu să depăşesc momentul despărţirii, dar am realizat că este mai distractiv să fii singur“, Iuliana, 34 de ani, freelancer. > „Am apartamentul meu, o slujbă interesantă şi un grup de prieteni apropiaţi. Practic, îmi controlez singură viaţa şi sunt mult mai activă acum, decât atunci când eram implicată într-o relaţie. Nu sunt împotriva relaţiilor, dar acum nu am nevoie de un bărbat pentru a fi fericită“, Lavinia, 29 de ani, economist.
EFECTE Taxe şi singurătate Potrivit estimărilor realizate de specialişti, dacă tendinţa actuală se va menţine sau va creşte, instituţia familiei va scădea din importanţă şi va fi înlocuită cu o relaţie de tip afectiv. Celibatul este unul dintre factorii care determină scăderea natalităţii, fapt pentru care, în majoritatea societăţilor occidentale, acesta este descurajat prin politicile demografice şi sociale: taxe pe celibat, impozite mai mari plătite de celibatari, restricţii la obţinerea de credite pentru locuinţe sau la atribuirea de locuinţe din fondurile publice sau chiar restricţii în urmarea unor cariere profesionale.
Mai mult, la vârsta a treia, odată cu retragerea din activitatea profesională, există riscul ca în viaţa unui celibatar să intervină singurătatea dacă el nu are prieteni şi dacă nu-şi păstrează mai departe stilul de viaţă activ.
VEDETE
Nu bărbaţii aduc fericirea
> Paris Hilton: „Sunt o femeie puternică. Nu am nevoie de un bărbat. Pot să mă descurc singură“.
> Cameron Diaz: „Îmi place la nebunie să fiu singură şi să am grijă doar de mine. Şi mă pricep foarte bine să fac asta“.
> Kylie Minogue a declarat pentru „Dailymail“ că nu crede că va avea vreodată o viaţă de familie convenţională.
ÎN MINTEA LOR
Bărbaţii nu sunt speriaţi de mariaj, ci de problemele care apar Australianul Carl Weisman a scris o carte destinată femeilor, „De ce nu te-ai căsătorit niciodată? Zece viziuni asupra motivului pentru care nu s-a căsătorit“, în care încearcă să le explice femeilor motivele pentru care mulţi bărbaţi inteligenţi şi de succes preferă celibatul. „Bărbaţilor le este de zece ori mai frică de căsătoria cu o persoană nepotrivită decât de celibat“, a declarat Weisman, care a chestionat 1.533 de bărbaţi heterosexuali.
Cifrele publicate în SUA arată că numărul bărbaţilor cu vârsta medie de 40 de ani care nu s-au căsătorit niciodată a crescut de la 6% în anii ’80 la 17% în momentul de faţă. Sondajul realizat de Weisman a arătat că există trei grupuri de celibatari: cei care nu vor să se căsătorească niciodată (8%), cei care vor să se căsătorească, dar din care jumătate caută perfecţiunea (62%) şi cei care sunt pe punctul de a o face (30%). În plus, 40% dintre bărbaţii celibatari chestionaţi nu îşi doresc copii, iar 72% dintre ei au indicat că nu se tem de căsătorie, ci de mariajul cu persoana nepotrivită. Este luat în discuţie şi aspectul financiar atunci când vine vorba de un mariaj. Potrivit sondajului, bărbaţii cu o situaţie materială precară consideră că nu au nimic de oferit persoanei iubite şi au o părere proastă despre sine, iar cei cu posibilităţi materiale ridicate se tem de un divorţ care i-ar putea ruina. Intimidaţi de o femeie puternică
Schimbările din societate au un aport semnificativ când vine vorba de mariaj, mulţi dintre bărbaţi preferând celibatul datorită schimbării rolurilor în familie şi a feminismului care a luat amploare în ultimii ani. „Chiar şi atunci când găsesc fata potrivită, mulţi se căsătoresc nu pentru că ar vrea, ci pentru că se tem că ea s-ar putea căsători cu altul“, spune psihologul Mirela Zivari. În plus, adaugă specialistul, bărbaţii se simt intimidaţi de femeile mai inteligente şi cu un statut profesional mai ridicat decât al lor, şi asta pentru că se tem că vor fi dominaţi în relaţia de cuplu.
Spre deosebire de statele occidentale, în România încă mai există concepţia că bărbatul este cel care trebuie să aducă mai mulţi bani în casă. Există însă şi o categorie de bărbaţi care se simt atraşi de statutul profesional al partenerei, dar care resimt presiunea de a se ridica permanent la nivelul standardelor înalte impuse de persoana de lângă ei. Bărbaţii se tem că nu vor putea ţine pasul cu aşteptările femeii. John Schwartz, de la ziarul american „New York Times“, susţine că bărbaţii mai degrabă s-ar căsători cu secretara lor decât cu şefa.
SEMNE Cum recunoşti o celibatară > Atunci când se gândeşte la căsătorie o apucă tremuratul.
> Merge la culcare cu o mască de faţă şi şosete.
> Noile perechi de pantofi pe care tocmai şi le-a cumpărat nu sunt ascunse în spatele şifonierului.
> Capacul de la toaletă este întotdeauna lăsat jos.
> Ruda cea mai apropiată a ei este o femeie.
> Toţi prietenii ei bărbaţi sunt gay.
> Îşi cumpără singură bijuterii.
> Singura de care are grijă în viaţă este ea şi poate pisica.
> Păstrează legătura cu toţi prietenii ei.
>Nu se grăbeşte niciodată să meargă la o întâlnire.
> Nu se aşteaptă să găsească bărbatul perfect.