Orasul din celebrul film cu Humphrey Bogart este cel mai mare din Maroc si unul foarte modern.
Iti mai amintesti de celebra poveste de dragoste din cel de-al Doilea Razboi Mondial? Conceputa ca o propaganda impotriva nazistilor, „Casablanca” a fost premiata cu trei Oscaruri, printre care si acela pentru Cel mai bun film. Pelicula din 1942 nu l-a transformat doar pe Humphrey Bogart intr-un idol, ci intregul oras-port marocan a devenit o legenda.
Rick, tipul in pardesiu cu o tigara in coltul gurii, un cinic in care se ascundea un romantic incurabil, a ramas chiar si acum in amintirea cinefililor, la 50 de ani dupa moartea actorului. Iar numele Casablanca continua sa faca inconjurul lumii cu „Rick’s Cafe Americain” si pianistul sau Sam. Ce a mai ramas totusi astazi din atmosfera orasului din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial?
O metropola moderna
O calatorie la Casablanca este una in prezentul marocan, nu in trecut. Orasul de 1,2 milioane de locuitori este cel mai mare din Maroc, foarte modern, cu putine constructii vechi si cu elemente de cultura marocane abia sesizabile. In schimb, are numeroase cafenele, restaurante si cinematografe. Atmosfera frantuzeasca poate fi recunoscuta si astazi, in special prin arhitectura caselor vechi. Casablanca este un oras la malul Oceanului Atlantic, cu palmieri, nisip fin si piscine moderne. De-a lungul coastei se aduna tinerii seara de seara, iar distractia dureaza pana dimineata.
De la fereastra de la etajului patru al hotelului recunosti imediat de unde i se trage numele - Casablanca inseamna, in spaniola, „casa alba”. Aproape toate cladirile din oras au „vesmant” alb, chiar si blocurile. Numele arab este „Ad-Dar-el-Beida”. Casablanca este astazi cel mai important centru economic si industrial al Marocului, precum si cel mai mare port din nordul Africii.
Vechi si nou
Nu foarte departe de moscheea Hassan al II-lea, cea mai importanta atractie a orasului, se afla vechea zona Medina, un amestec nedefinit de stradute si casute, atat de stramte si incurcate incat abia-ti poti face loc cu masina. Noua Medina, denumita si Cartierul Habous, a fost construita la inceputul anilor '30 de francezi si este un amalgam de arhitectura araba cu elemente moderne. In sud-estul acestei regiuni se afla si Palatul Regal.
Daca vrei sa inspiri un pic din aroma locului, lasa-te pur si simplu purtat de-a lungul strazilor si bulevardelor - mai ales pe Houphouet Boigny. Magazine cochete, restaurante bune si „flairul” frantuzesc ii confera metropolei o atmosfera de vacanta, in ciuda haosului si agitatiei caracteristice unui mare oras.
Inapoi in trecut
Nici noaptea nu este liniste: peste tot se bea si se petrece. In restaurantul „Al Mounia”, din centru, se servesc paste cu carne de pasare impachetata in folii speciale, totul asortat cu „Couscous aux Legumes” - specialitatea casei. Eleganta, rafinamentul, gustul mancarii si atmosfera placuta ii face pe turisti sa uite de agitatia strazii. Masutele rotunde, cu mozaicul lor multicolor, peretii decorati in verde, rosu, maro, alb si auriu, scaunele din lemn cu pernute si chelnerii in costumele lor traditionale cu chipiuri rosii amintesc si astazi de vremurile trecute. Atunci cand Sam canta „As Time Goes By”.
Nu ratati!
Moscheea Hassan al II-lea. Este a treia ca marime din lume si, de la terminarea sa, in 1993, este una dintre cele mai mari atractii ale orasului. Circa 6.000 de muncitori marocani au participat la constructia acesteia, care a durat patru ani. Minaretul in forma patrata are 210 metri si este cel mai inalt din lume, seara aruncand sageti luminoase inspre Mecca si spre cer. Inauntru au loc 25.000 de credinciosi, in timp ce alti 80.000 pot ramane in curte. Faianta este decorata printr-o tehnica speciala si colorata cu verde, sculpturile sunt din cedru, marmura din Agadir si granit din Tafraoute - nimic nu a fost economisit. Moscheea este inchinata regelui Hassan al II-lea, din dinastia Alawita.
Piata Mohammed al V-lea. Cu fantanile sale centrale, este unul dintre cel mai frumoase locuri din oras. Aici poti cumpara peste proaspat oricand, de multe ori chiar viu.
Recomandari
> Incearca „whisky-ul marocan”. Pregatita din ceai verde, menta proaspata si zahar, bautura este turnata dintr-un bol mare - primul pahar este intotdeuna varsat inapoi, pentru imbunatati gustul. Marocanii beau dupa masa de pranz circa trei cani de ceai.
> In micul restaurant „Hatab”, de pe coasta, ai ocazia sa mananci cea mai buna saorma, in timp ce admiri privelistea cu Moscheea Hassan al II-lea.
Oferte
> Circuit Maroc, 1.095 de euro. Pachetul include transportul cu avionul, opt zile cazare cu mic dejun si cina la hoteluluri de 3 si 4 stele. Agentia AD Tour & Travel
> Casablanca, 569 de euro. Pachetul include transportul cu avionul, cinci zile cazare cu mic dejun la Hotelul Ajiad, de 4 stele - sejur de Paste. Agentia C&D Partner Turism.