Barbados cere Reginei Elisabeta a II-a să plătească despăgubiri şi să-și ceară scuze pentru rolul avut în comerțul cu sclavi, după ce țara a înlăturat-o pe regina din funcția de șef al statului.
Barbados a devenit republică săptămâna aceasta. Prințul Charles a recunoscut impactul teribil pe care l-a avut comerțul cu sclavi asupra țării. Dar militanții au cerut ca familia regală să fie trasă la răspundere în urma implicării lor în sclavie cerând ca regina Elisabeta a II-a să își ceară scuze și să plătească despăgubiri deoarece toată familia sa a beneficiat financiar de pe urma acestei afaceri cu scalvi.
Secretarul general al Mișcării Caraibe pentru Pace și Integrare, David Denny, a organizat mai multe demonstrații anulate împotriva Prințului Charles. Vorbind cu editorul regal al ITV, Chris Ship, David Denny a fost întrebat dacă Prințul Charles ar fi trebuit să fie în Barbados pentru a participa la tranziția republicii. Acesta a răspuns răspicat: „Nu”.
Să-şi ceară scuze şi să plătească despăgubiri pentru prejudiciul făcut asupra poporului
Şi explică de ce: „Familia regală a beneficiat financiar într-un mod foarte mare de pe urma sclaviei. Așa că acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facă familia regală... să-și ceară scuze oamenilor din Barbados. Și atunci trebuie să plătească și despăgubiri pentru prejudiciul care a fost făcut asupra poporului african”.
Barbados a devenit cea mai recentă republică din lume săptămâna aceasta, după ce au revocat-o pe Regina Elisabeta a II-a din funcția de șef al statului. Noul președinte, Dame Sandra Mason, a fost aleasă luna trecută și a depus jurământul pe 30 noiembrie pentru a fi noul șef al statului.
Prințul Charles a fost prezent la ceremonie și a ținut un discurs în care a recunoscut „atrocitatea îngrozitoare a sclaviei”
Prințul Charles a participat ca oaspete de onoare și a primit Ordinul Libertății Barbados de la Dame Sandra Mason. Prințul de Wales a asistat, de asemenea, la un ultim salut adus familiei regale, cu drapelul standard regal fiind coborât și înlocuit.
Barbados va rămâne în continuare parte a Commonwealth-ului după ce guvernul a ales să devină republică în 2020. Regina a transmis „cele mai calde urări de bine” pentru „fericire, pace și prosperitate în viitor”.
Noul președinte a spus într-un discurs: „Nava Republica Barbados a pornit. Fie ca ea să reziste tuturor furtunilor și să aterizeze țara noastră și cetățenii în siguranță pe orizonturile și țărmurile care sunt în fața noastră.”
Mișcarea din Barbados şi-a arătat mânia faţă de Anglia implicată în comerțul cu sclavi
Mai multe proteste urmau să aibă loc împotriva Prințului Charles în timp ce acesta ținea discursul, dar au fost forțați să anuleze de către guvernul Barbados. Mișcarea Caraibe pentru Pace și Integrare și Grupul 13 iunie 1980 urmau să protesteze luni la Bridgetown în timpul ceremoniei, potrivit Independent.
Barbados a fost una dintre primele colonii de sclavi din Anglia cu sclavia abolită în 1834. Cu toate acestea, Familia Regală a fost atacată pentru rolul său în comerțul cu sclavi, deoarece asociațiile și rudele instituției au primit despăgubiri, în timp ce sclavii nu au primit, scrie Express.