Din ce în ce mai mulți turiști ajung la Casa Memorială „Iuliu Maniu”, ne transmite echipa care se ocupă de campania de strângere de fonduri pentru refacerea acestui monument cu semnificație deosebită pentru istoria României. Aici, la Bădăcin, Iuliu Maniu se simețea „acasă”, aici s-au luat hotărâri importante pentru țară.

„Odată cu demararea campaniei publice de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale «Iuliu Maniu» din Bădăcin, interesul pentru acest obiectiv a crescut și, în continuare, se bucură de o atenție sporită. Tot mai multe grupuri de turiști vizitează monumentul istoric și se arată interesate de povestea din spatele ușilor închise”, ne spun cei din echipa de campanie.

O parte a casei a fost deja restaurată, dar banii s–au terminat.  Chiar dacă au venit donații și din străinătate, de la românii stabiliția colo, dar cu dor și dragoste de țară, sumele strânse nu au fost suficiente.

Evenimentul zilei a fost alături de casa lui Iuliu Maniu,  a prezentat etapele prin care a trecut casa și camopania de strângere de fonduri.

Recent, parohul Cristian Borz a depus un dosar la Institutul Național al Patrimoniului (INP) pentru a introduce proiectul de reabilitare al Casei Memoriale „Iuliu Maniu” în Programul Național de Restaurare. Acest demers a fost făcut cu scopul de a fructifica o posibilitate de finanțare în vederea continuării lucrărilor începute.


„La București am avut o discuție foarte constructivă cu domnul Ştefan Bâlici, directorul INP, și am văzut că cel puțin din partea dânsului există toată deschiderea și disponibilitatea de a ne ajuta, însă nu ne-a garantat nimic deoarece, mai întâi, trebuie să apară noile norme de aplicare, apoi va exista o comisie care va analiza importanța monumentului și starea în care se află. Vestea tristă este ca bugetul INP se va diminua. Totuși, în cazul în care proiectul nostru va fi eligibil, nu vor intra în calcul datoriile acumulate până acum, ci se vor achita lucrările care urmează să se execute. După ce în luna august vor apărea noile norme, dosarul nostru va fi analizat”, a transmis parohul Cristian Borz.

Casa Memorială „Iuliu Maniu”, o altfel de casă

O imagine extraordinară ne este descrisă de oamenii de la Bădăcin. „Tot oamenii simpli sunt cei care, într-un pelerinaj continuu, duc cărămizi la Dealul Țarinii, mânați de dorința reabilitării unui Monument Istoric lăsat de Dumnezeu, la voia întâmplării, într-un județ, într-o țară în care singurele materiale de construcție permise sunt hârtiile și dosarele lipite între ele de ștampile greoaie. Până în acest moment s-a reușit consolidarea fundației și a pereților”.

Dar mai este nevoie de bani, cum spuneam. În continuare, ar fi nevoie de susținere financiară – pe de-o parte, pentru a acoperi datoria rămasă, în valoare de 28.000 lei, pe de altă parte, pentru a începe lucrările la acoperiș. Trebuie amintit că situația în care se află acoperișul pune în pericol lucrările care s-au realizat până în acest moment. La mijlocul lunii aprilie au fost sistate lucrările tocmai din cauza datoriilor acumulate.

Cei care doresc să susțină financiar acest proiect o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: [email protected]

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj