Casă vândută la un preț modic, de proprietar, care vrea astfel să-și salveze locuința veche de 150 de ani de la degradarea accentuată de trecerea timpului.
În România, în zone extrem de atrăgătoare din punct de vedere al turismului, pot fi cumpărate case la prețul foarte mic, de 1.000 de euro. Aici nu este inclus însă și un teren. Proprietarii ar trebui să investească foarte mult pentru a reabilita aceste case și pentru că nu sunt dispuși sau nu au posibilitatea de-a face eforturi financiare considerabile, au decis să-și vândă proprietățile pe sume modice.
Proprietarul vinde pentru a-și salva casa veche de 150 de ani
Un astfel de proprietar se numește Constantin Maftean și este din comuna Marginea, aflată în județul Sibiu. El deține o casă care a fost ridicată în urmă cu 150 de ani. Așa că locuința are nevoie de investiții serioase pentru că s-a erodat de-a lungul timpului. Bărbatul spune că o vinde pentru suma de 1.000 de euro și are în plan să-și construiască altă casă în aceeași zonă.
Respectiva casă a fost în proprietatea a patru generații. Anunțul vânzării, pus pe rețelele de socializare a atras multă lume interesată de achiziționarea locuinței. Proprietarul știe că trebuie să vândă urgent, iar cumpărătorul poate să salveze casa. Care nu va mai rezista prea mult timpului. Scenariul este foarte clar: construcția se va prăbuși, dacă nu va fi salvată cu ajutorul lucrărilor de refacere.
„Dacă o mai las câțiva ani, se duce jos cu totul. În stadiul ăsta, ea mai poate fi salvată. Asta e ideea, să nu se piardă chiar cu totul. E moștenire din patru generații”, a afirmat Constantin Maftean, conform stirileprotv.ro.
Procesul de mutare este unul care costă foarte mult
Problema este că proprietarul va trebui să mute casa, pentru că nu va cumpăra și pământ. Iar asta ar însemna cheltuieli de aproximativ 15.000 de euro, conform sursei citate. Apoi, trebuie găsite persoane specializate în reabilitarea unor astfel de case-monumente istorice.
„M-am gândit că patrimoniul nostru cultural nu se poate pierde odată cu căsuțele astea pentru că fiecare dintre ele vorbește despre meșteșugul zonei. Vedem lucrări manuale în fier și lemn executate cu măiestrie”, a spus meșterul Cârstean Iosif.