Casa Albă va declasifica un raport privind vechile tehnici de interogare ale CIA

Casa Albă va declasifica un raport privind vechile tehnici de interogare ale CIA

Preşedintele american Barack Obama a promis ieri că va declasifica un raport privind vechile tehnici de interogare ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), acuzată că a accesat ilegal calculatoarele folosite de parlamentari care anchetau acest subiect, informează AFP.

“Vom declasifica acest raport când va fi terminat pentru ca americanii să poată înţelege ce s-a întâmplat în trecut, iar acest lucru să ne ajute să mergem mai departe", a declarat Obama pentru jurnalişti.

CIA s-a aflat marţi în centrul unui scandal politic în Statele Unite, fiind acuzată că ar fi încălcat Constituţia după ce a pătruns în calculatoarele folosite de parlamentari care făceau cercetări într-un caz cu privire la vechile tehnici de interogare ale agenţiei de spionaj.

Acuzaţiile au declanşat o dispută publică rară între CIA şi Congres, directorul agenţiei de spionaj John Brennan negând că a încercat să pună obstacole anchetei Comisiei de informaţii din Senat, fără însă a comenta faptele în detaliu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazul a început în urmă cu mai mulţi ani. Între 2009 şi 2012, experţi ai acestei comisii au investigat un subiect delicat: tehnicile de interogare folosite de CIA în cazul suspecţilor de terorism între 2002 şi 2006, în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, mai ales tehnica simulării înecului, amintește Agerpres.