Căruciorul de hipermarket aduce creştere economică

Căruciorul de hipermarket aduce creştere economică

Excesul de cerere pentru produse şi servicii din România va asigura şi în acest an creşterea economică a ţării, de 1-1,2%, de la circa 7-8% în 2008, reiese din raportul de ţară întocmit de Banca Comercială Română (BCR).

Aceasta în condiţiile în care zona euro va înregistra o scădere a produsului intern brut (PIB) de mai mult de 1%, iar alte ţări ale lumii se scufundă şi mai adânc în recesiune. „Scenariul nostru recent revizuit indică o încetinire a economiei româneşti în jurul nivelului de 1% în 2009, corelată cu o scădere economică uşor peste 1% în zona euro“, a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Comerţul, serviciile şi construcţiile ar putea fi principalii factori care să genereze creştere economică în 2009. Raportul de ţară BCR arată că este vital ca lucrările de infrastructură, care deţin circa 35% din sectorul construcţiilor, să fie sprijinite în continuare de guvern prin intermediul unui plan detaliat cu responsabilităţi clar asumate, cifre şi termene-limită, în cadrul unei programări bugetare multianuale. „Acest lucru este cu atât mai necesar în acest an cu cât aşteptările legate de continuarea creşterii economice se îndreaptă în mod special spre această zonă“, a adăugat Anghel. Apetitul pentru consum trebuie încurajat

  • Consumul la nivelul populaţiei va fi încurajat prin relaxarea creditării de către Banca Naţională a României (BNR), care va face reduceri succesive ale dobânzii de politică monetară.
  • La acestea se vor adăuga ajustări treptate ale rezervelor minime obligatorii pe care băncile comerciale trebuie să le aibă la banca centrală, arată BCR. În consecinţă, băncile vor avea mai mulţi bani disponibili pentru a acorda credite.

Faptul că românii nu economisesc, trăsătură a neamului nostru condamnată de multe ori, este de asemenea un lucru bun în această perioadă de criză şi vine în sprijinul cererii, susţin unii specialişti. „Cererea domestică rămâne pozitivă şi poate ajuta la creşterea economică“, a mai spus Anghel. Veniturile bugetare nu vor creşte

  • Deficitul bugetar de 2% urmărit de actualul guvern nu este rezonabil, reiese din raportul BCR. Potrivit documentului, în acest an deficitul va ajunge la nivelul de 4,6% din PIB, în condiţiile în care veniturile bugetare se vor plasa la nivelul anului trecut.
  • Guvernul estima de curând venituri bugetare de 75,7 miliarde de lei, în creştere cu 19%, în condiţiile în care activitatea economică va fi mult redusă comparativ cu anul trecut.
  • În viziunea BCR, leul va avea în acest an o evoluţie sinusoidală, în care perioadele de depreciere vor alterna cu unele de apreciere moderată. Astfel, BCR a revizuit în urcare estimările privind cursul de schimb de la 4,2 lei/euro la 4,36 lei/ euro pentru finele lunii martie, de la 4 lei/euro la 4,31 lei/euro pentru sfârşitul primului semestru, şi de la 3,95 lei/euro la 4,36 lei/euro pentru septembrie 2009.

Leul slab are şi efecte benefice pentru economie, deoarece se reduce deficitul de cont curent. „În 2009 vom reveni la un deficit de cont curent de o singură cifră, în jur de 9,4%“, se arată în raportul BCR.

FINANŢARE

Investiţiile străine nu ne ocolesc nici în 2009

  • Investiţiile străine directe de anul trecut ar putea totaliza 9 miliarde de euro, cu 26% mai mult faţă de nivelul din 2007, se arată în raportul de ţară întocmit de BCR. Banca estimează pentru anul acesta investiţii străine directe de 5-6 miliarde de euro, un nivel destul de ridicat ţinând cont de condiţiile actuale.
  • Potrivit BCR, România este în continuare o ţintă atractivă pentru investitorii străini, datorită costurilor cu forţa de muncă încă reduse comparativ cu alte ţări din regiune. Încheierea unui acord de finanţare cu un organism internaţional ar spori încrederea investitorilor în economia românească.
  • Stăm însă destul de prost la capitolul productivitate, indicator care este de trei-patru ori mai mic decât media din Ungaria, Cehia, Polonia şi Slovacia.

Ne puteți urmări și pe Google News