Electorii vor să afle „câte anchete sunt deschise, cu ce rezultate, ce relații ar putea exista între Donald Trump, campania acestuia și presupusa implicare a Rusiei” se arată într-o scrisoare deschisă adresată directorului Agenției Naționale de Informații, James Clapper.

Colegiul elector, format din 538 de membri, se adună săptămâna viitoare, pe 19 decembrie, să valideze alegerile prezidențiale din noiembrie, câștigate de republicanul Donald Trump în fața democratei Hillary Clinton. Normal, votul colegiului este o formalitate, dar membri au o anume marjă de manevră dacă apar „elemente speciale” care ar putea pune sub semnul întrebării rezultatul votului național.

La sfârșitul săptămânii trecute, mediile americane relatau că Agenția Centrală de Informații, CIA, ar fi ajuns la concluzia că Moscova, prin atacuri cibernetice țintite, ar fi încercat să influențeze alegerile americane în favoare lui Donald Trump. Între altele prin faptul că documentele obținute din computerele structurilor Partidului Democrat au fost publicat prin WikiLeakes, subminând șansele democratei Hillary Clinton, titrează europalibera.

Aşa cum  ştim deja, Trump a spus că aceste relatări "ridicole”, amintind că aceleași instituții au susținut că „Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă”.

Echipa de campaniei a lui Hillary Clinton sprijină cererea electorilor, o serie de membri ai Congresului au cerut și ei, independent, o anchetă legată de aceste acuzații. La fel și Casa Albă, care vrea rezultatele înainte de 20 ianuarie, ultima zi oficială a administrației Obama.

În alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, Hillary Clinton a câștigat votul popular cu 2% în fața republicanului Donald Trump care însă a câștigat clar mai mulți electori. Or, președintele americane este ales de membri Colegiului elector, în care fiecare stat are un număr de electori proporțional cu populația sa.