Evenimentul Zilei > Social > „Cărţile copilăriei” au ajuns la Deva. „Alice în ţara minunilor” – pe şapte voci
„Cărţile copilăriei” au ajuns la Deva. „Alice în ţara minunilor” – pe şapte voci

„Cărţile copilăriei” au ajuns la Deva. „Alice în ţara minunilor” – pe şapte voci

Prima parte a colecţiei "Cărţile copilăriei" oferită publicului de Curtea Veche Publishing în colaborare cu Evenimentul zilei a fost prezentată ieri şi la Deva. Evenimentul s-a bucurat şi de această dată de prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.

Întâlnirea cu şcolari, profesori şi părinţi din Deva a avut loc în Amfiteatrul Inspectoratului Şcolar, unde şapte elevi ai Liceului "Sigismund Toduţă" au lecturat un fragment din "Alice în ţara minunilor". S-au rezumat la vreo 10 minute de lectură, astfel încât să poată obţine cărţi cu autografe din partea ASR Principele Radu.
"E foarte adevărat că generaţia noastră nu mai citeşte, nu trebuie să ne simţim jigniţi. E un adevăr. Eu sper că sunt o excepţie. Chiar le recomand şi colegilor mei câte o carte, pentru că e cu totul altceva decât să priveşti un film, chiar dacă e vorba de un film bun. Dacă reuşeşti să-ţi stabileşti o relaţie directă, intimă, cu povestea dintr-o carte, o să mai vrei să citeşti încă una, şi tot aşa", ne-a mărturisit Andreea Tudor (15 ani) una dintre cele şapte "voci" care au alcătuit momentul de lectură de la Deva.
Standul de cărţi, majoritatea la preţul de 10 lei fiecare, a fost apoi asaltat de asistenţă. Micuţii şi-au cumpărat cel puţin câte o carte. Unii au ales după copertă, alţii după diferite indicii: "Am auzit pe undeva de Robinson Crusoe. Nu ştiu de unde. Dar am văzut titlul de aceea am ales cartea asta", explică Sergiu, un puştan de clasa a patra.
România ocupă ultimul loc
"Există deja 12 titluri din această colecţie şi este de dorit ca, în timp, colecţia să ajungă la cel puţin 100. Nu este vorba despre operele originale ci despre cărţi reeditate, cu un limbaj simplificat astfel încât să ajungă mult mai uşor la sufletul micului cititor. Avem însă şi un serios motiv de îngrijorare: în Uniunea Europeană, România ocupă ultimul loc într-un clasament al cheltuielilor făcute pentru achiziţia de carte, doar 3 euro pe cap de locuitor, pe an. Cu bunăvoinţă, această situaţie se poate schimba.
„Am auzit pe undeva de Robinson Crusoe. Nu ştiu de unde. Dar am văzut titlul de aceea am ales cartea asta”
SERGIU, clasa a-IV-a, Deva
CITIŢI ŞI:

  • SMARANDA NICOLAU: "Cărţile copilăriei înseamnă împrietenirea micuţilor cu cărţile"
  • Iren Arsene, Directorul Editurii "Curtea Veche": "Cărţile copilăriei" este un proiect cu o miză uriaşă
  • Cove: "Am fost un fel de profesor, dar mai blând"
  • Ioana Ginghină: "A fost o conversaţie foarte frumoasă"
  • Lupta cu lecturile
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: