Cartierul General al comuniștilor spanioli din România. Pirenayca și relațiile cu Nicolae Ceaușescu

Fostul dictator, Nicolae Ceausescu.Sursa: Arhiva EVZ

Cartea „Portretul neretușat al lui Nicolae Ceaușescu”, publicată de Editura Evenimentul Zilei și Capital, este o lucrare crucială realizată de istoricul Toma Roman Jr. Această lucrare oferă o perspectivă inedită asupra perioadei comuniste din România, prezentând viziuni directe despre Nicolae și Elena Ceaușescu prin intermediul interviurilor cu figuri importante ale regimului.

Printre cei intervievați se numără și Ştefan Andrei, unul dintre artizanii politicii externe a lui Nicolae Ceauşescu. Acesta a oferit o imagine asupra grupării de comuniști spanioli care aproape că își stabiliseră  un fel de stat-major în România.

În anii '50, comuniștii spanioli și-au stabilit un cartier general în România, inclusiv un post de radio numit Pirenayca. Alegerea României s-a datorat faptului că mulți dintre luptătorii din Brigăzile Internaționale nu fuseseră excluși din partid și aveau conexiuni cu comuniștii români.

Comuniștii spanioli aveau cartier general în România

Walter Roman, Petre Borilă și alți lideri români, având relații strânse cu spaniolii, au facilitat acest aranjament. Postul de radio spaniol, condus de Dolores Ibarruri, funcționa la Săftica și se bucura de independență editorială, criticând chiar Partidul Comunist Chinez fără intervenția autorităților române.

„A contat faptul că la noi nu fuseseră excomunicaţi din partid mulţi dintre cei care luptaseră în Brigăzile Internaţionale. Walter Roman, Petre Borilă şi alţii rămăseseră cu poziţii importante în partid şi aveau relaţii cu spaniolii. Degeaba spune Petre Roman acum că Walter a fost arestat sau mai ştiu eu ce. A fost, e adevărat, verificat, dar Dej l-a folosit în tot felul de acţiuni, mai ales în timpul şi imediat după evenimentele din Ungaria, din 1956. Roman senior, care era un om cultivat, a făcut o analiză după evenimentele din Ungaria şi a spus că „armata română nu e pregătită pentru un război de gherilă”. Aşa a rămas, s-a văzut în 1989.

Spaniolilor le plăcea că pot învăța limba română mai ușor datorită similitudinilor cu limba lor. Postul lor de radio, sub coordonarea Dolores Ibarurri, era situat la Săftica, lângă baza națională de fotbal. Dolores locuia în casa Elenei Lupescu, acum sediul PDL. Spaniolii au avut independență editorială și au criticat Partidul Comunist Chinez, în ciuda poziției neutre a României în conflictul sovieto-chinez.

Portughezii și grecii aveau posturi de radio în România

De asemenea, portughezii și grecii au avut propriile posturi de radio în România. Alvaro Cunhal, liderul comuniștilor portughezi, a trimis un membru al Biroului Politic pentru a coordona un post de radio din clădirea Radiodifuziunii Române.

„Revenind la spanioli, le-a convenit şi că puteau să înveţe aici limba română, tot de extracţie latină, mai uşor. Postul lor de radio, coordonat de Dolores Ibarurri, avea sediul la Săftica, la kilometrul 34, lângă baza naţionalei de fotbal. Dolores locuia în casa Elenei Lupescu, unde este acum sediul PDL. Au avut un fel de independenţă editorială, noi nu ne-am amestecat atunci când au atacat Partidul Comunist Chinez, chiar dacă şefii români păstrau o linie neutră în conflictul sovieto- chinez. Şi portughezii şi grecii au avut posturi de radio pe teritoriul nostru. În urma unor vizite ale lui Alvaro Cuhnal şeful comuniştilor portughezi, acesta detaşase aici un membru al Biroului Politic, care coordona un post de radio care emitea din clădirea Radiodifuziunii Române.

Postul ăsta a fost funcţional mult timp, până în 1975, după „Revoluţia garoafelor roşii”. Ceauşescu era deschis către partidul spaniol. Prin 1968-69 stăteau aici, la Snagov, vreo 40 de activişti spanioli care urmau cursuri de pregătire politică. Avea o relaţie bună cu Santiago Carillo, urmaşul lui Dolores. Ea rămăsese preşedinte de onoare al partidului, avea o vârstă, era un fel de simbol..”, a mai spus Andrei Ștefan.

Dictatorul a devenit paranoic

Nicolae Ceaușescu a menținut relații bune cu liderii comuniști spanioli și portughezi, oferindu-le sprijin sub diverse forme. El a contribuit la îmbunătățirea relațiilor externe ale României, încercând să extindă contactele cu partidele socialiste și guvernele țărilor în curs de dezvoltare, spre deosebire de tradiția de a primi preferențial delegații comuniste. Ceaușescu a avut o relație specială cu Santiago Carrillo și Dolores Ibarruri, liderii comuniștilor spanioli. Relațiile au evoluat inițial pozitiv, dar s-au deteriorat odată cu izolarea lui Ceaușescu.

Pentru a citi interviul integral cu Andrei Ștefan, cât  și alte mărturii exclusive despre soții Ceaușescu, comploturi, trădări și intrigile din perioada comunistă,  achiziționați lucrarea lui Toma Roman Jr. disponibilă la edituradecarte.ro.