Cartierul din Cluj care a intrat în insolvență. SC Soimeni Parc este o societate înființată în 2014 prin intermediul căreia Mark Gitenstein, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, olandezul Steven van Groningen, CEO Raiffesisen Bank și Don Lothrop.
Un cartier de lângă Cluj a intrat în insolvență. SC Soimeni Parc este o societate înființată în 2014 prin intermediul căreia Mark Gitenstein, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România și de CEO Raiffesisen Bank. La acest cartier a contribut și Don Lothrop, fost partener în mai multe fonduri care finanțează start-up-uri în Sillicon Valley.
Cartierul din Cluj al fostului ambasador SUA, în insolvență
Ei și-au dorit să contruiască un mini-orășel la 30 de km de Cluj-Napoca, în localitatea Băbuțiu, comuna Vultureni. Acesta a intrat în isolvență, dar mulți consideră că este doar o schemă.
În data de 24 august 2023, SC Șoimeni Parc SA a formulat o cerere de intrare în insolvență. Tribunalul Comercial a acceptat cererea și a dispus începerea procedurii.
„Admite cererea debitoarei ŞOIMENI PARC S.A. de deschidere a procedurii insolvenţei. Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei ŞOIMENI PARC S.A. În conformitate cu dispoziţiile art.45 alin.1 lit. d) din Legea nr.85/2014, desemnează în calitate de administrator judiciar provizoriu pe DDG INSOLVENCY IPURL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.58 din Legea nr. 85/2014, instrumentând prezenta procedură de insolvenţă până la eventuala sa confirmare sau schimbare, în condiţiile Legii nr. 85/2014. Stabileşte în favoarea administratorului judiciar provizoriu un onorariu provizoriu lunar de 1.500 lei + eventual TVA, plus un onorariu de succes de 5% + eventual TVA din sumele distribuite creditorilor, plafonat la suma de 7000 lei + eventual TVA în ipoteza prevăzută de art. 118 alin.1 lit. a) din Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă.
Dispune desemnarea administratorului special în vederea reprezentării intereselor asociaţilor. Ia act de intenţia debitoarei de a depune un plan de reorganizare.(…) Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără ordinul judecătorului sindic sau al administratorului judiciar sub sancţiunea prevăzută de art.86 alin.2 din Legea nr.85/2014, obligaţia de notificare revenind administratorului judiciar provizoriu (…)”, arată o parte din soluția pe scurt a Tribunalului Comercial Cluj.
Cum a ajuns la insolvență noul cartier
Firma a raportat venituri de 9,8 milioane lei, cheltuieli de 31,2 milioane lei. A avut pierderi de 21,4 milioane lei, datorii de 55 milioane lei şi capitaluri proprii negative de -23.089.961 lei. Colina urma să fie construit pe o suprafață de 140 de hectare. Dezvoltarea viza un număr de 2.500-3.000 de locuitori, o școală, o clinică medicală, fermă organică, parcuri și zone comerciale.
La acest proiect au lucrat Mark Gitenstein, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România și olandezul Steven van Groningen. Și CEO Raiffesisen Bank și Don Lothrop, fost partener în mai multe fonduri care finanțează start-up-uri în Sillicon Valley au ajutat.
Administrarea SC Șoimeni Parc SA era asigurată de cetățenii americani Tucker Jeffrey Chris, Tamminga Philip John și Lothrop Donald James. Asociați erau compania americană EUROVILLAGE LLC (98%) și Van Groningen Steven Cornelis (2%), potrivit gazetadecluj.