Problema cu livrările de imunoglobulină continuă de peste 5 ani, timp în care statul român este șantajat de marii producători de medicamente derivate din plasmă. Evident, bolnavii sunt cei care au de suferit.
Producătorii de imunoglobulină, grupați sub umbrela asociației PPTA – Plasma Protein Therapies Association, au solicitat încă din 2016 exceptarea produselor din plasmă umană de la plata taxei clawback. Vlad Voiculescu, pe atunci ministru al Sănătății a acceptat și încurajat situația.
Astfel, Octapharma și Baxter (în prezent Takeda) au încetat livrările de imunoglobulină, lăsând pacienții români fără tratament. Cu toate acestea, Voiculescu nu a avut curajul să ia vreo măsură, astfel încât problemele s-au acutizat. În cele din urmă, deși criza a fost generată la modul ilegal de producătorii de imunoglobuline, la final s-a ajuns ca tot acei producători să fie răsplătiți, de Guvernul Tudose, prin eliminarea taxei de clawback.
Culmea ironiei, chiar Vlad Voiculescu anunța pe Facebook decesul unei paciente din cauza lipsei de imunoglobulină. A fost momentul în care Guvernul Tudose a cedat și a suspendat aplicarea taxei clawback pentru medicamentele derivate din plasmă.
Șantajul nu s-a oprit aici, pentru că producătorii mai aveau multe alte condiții noi, printre care creșterea prețului de decontare și liberalizarea pieței de colectare de plasmă umană. Acum, doar doi producători asigură livrari ritmice, deși de peste doi ani medicamentele din plasmă nu mai plătesc taxa clawback iar prețurile pentru aceste produse au crescut, fiind calculate pe altă regulă decât la celelalte medicamente. Takeda nu mai livrează imunoglobulină, iar Octapharma nu a mai participat la licitațiile organizate de marile spitale.
Respectivele companii, ca formă de presiune, țin pacienții români fără medicamentele necesare, deși li s-au îndeplinit toate cerințele. Dar își permit, întrucât Vlad Voiculescu este un cunoscut al celor două cunoscute firme. Legăturile lui cu persoane cheie din Octapharma și Baxter sunt vechi, de pe vremea când lucra la Viena. Acolo l-a cunoscut și pe unul dintre șefii PPTA, Karl Petrovski, care are origini românești.
Acesta l-a și ajutat să devină ministru. Patriciu Achimaș seful de atunci al Sănătății, a fost presat de premierul Cioloș să demisioneze, în locul său fiind numit Vlad Voiculescu. Noul ministru a plătit generozitatea și a triplat bugetul alocat pentru programul de hemofilie.
Și în prezent, în zona afacerilor cu plasmă, în puncte cheie din Ministerul Sănătății se află tot apropiați ai lui Voiculescu, unde se blochează construirea unei astfel de fabrici în România. Atât Consiliul Concurenței cât și DIICOT au deja dovezi ale acțiunilor sale în sprijinul celor două companii. Interesant este faptul că și PNL a cedat domeniul transfuziei celor de la USR. Mai mult, surse din USR se laudă că Victor Costache a ajuns ministru tocmai cu ajutorul partidului lui Dan Barna.
Prin comparație, în Ungaria sunt deja 36 centre private de colectare din plasma, și de 10 ani există o fabrică, o a doua fiind în construcție, consemnează plusinfo.org.