Evenimentul Zilei > Social > CARTEA SĂPTĂMÂNII: „Ce ai schimba dacă ai putea călători în timp?”
CARTEA SĂPTĂMÂNII: „Ce ai schimba dacă ai putea călători în timp?”

CARTEA SĂPTĂMÂNII: „Ce ai schimba dacă ai putea călători în timp?”

Romanul de debut al lui Audrey Niffenegger, „Soţia călătorului în timp“, are puternice nuanţe SF, dar este şi un roman psihologic şi de dragoste. A fost bine primit de critici, a devenit în scurt timp un bestseller în SUA, au fost tipărite mai multe ediţii şi a fost tradus în mai multe limbi. Mai mult, în acest an va fi ecranizat.

Scriitoarea americană prezintă povestea lui Henry DeTamble, un bibliotecar sexy şi nonconformist care, datorită unei anomalii genetice, are posibilitatea să călătorească în timp. Tânărul se trezeşte adesea „aruncat“ în viitorul sau în trecutul său. Totul ia o întorsătură nouă atunci când, la 28 de ani, o întâlneşte pe Clare, studentă la arte.

„Când Henry a cunoscut-o pe Clare, ea avea şase ani, iar el avea treizeci şi şase. S-au căsătorit când ea avea douăzeci şi trei, iar el avea treizeci şi unu. Cu aceasta au a se înfrunta cei doi eroi ai romanului, un bibliotecar şi o studentă la arte, cu aceasta are de luptat dragostea lor. «Urăsc să fiu acolo unde ea nu este, când ea nu este. Şi totuşi plec mereu, iar ea nu mă poate urma»“, zice Henry, în postfaţa romanului.

Călătorie în timp

Cu toate că, la începutul romanului, Henry este refractar la ideea de a călători în timp pentru a influenţa evenimentele majore ale omenirii, acest lucru nu îl împiedică să intre în posesia unui jackpot de opt milioane de dolari, pentru a-şi cumpăra casa visurilor. Călătoria în timp îi permite autoarei să aibă o viziune nouă asupra poveştii de dragoste a celor doi, dar ea nu acordă mare importanţă implicaţilor care derivă din acţiunile personajului. În dimineaţa atacurilor teroriste de la 11 septembrie, Henry, care ştie ce urmează să se întâmple, îi spune lui Clare să vadă evenimentul, în direct, la TV. În niciun caz nu ia în calcul posibilitatea de a suna FBI-ul.

BIBLIOGRAFIE


Cine este Audrey Niffenegger?


> S-a născut pe data de 13 iunie 1963 în South Haven, Michigan.

> Este scriitoare, artist plastic şi profesoară în cadrul programului Interdisciplinary Book Arts MFA la Colegiul Columbia, din Chicago, Centrul pentru Cărţi şi Artele Hârtiei, unde predă lecţii de scris şi tipărire a cărţilor.

> Ca artist, are lucrări expuse la Biblioteca Congresului, la Biblioteca Universităţii Harvard, la National Museum of Women in the Arts.

> Scrie noaptea şi în weekenduri, pentru că deocamdată nu vrea să renunţe la cariera de profesoară. În prezent, lucrează la al doilea roman „Her Fearful Symmetry“.

> Printre scriitorii ei preferaţi se numără Geoff Ryman, Henry James, Wilkie Collins, H.G. Wells, Martin Amis.