Cartea nu a murit: Gaudeamus este dovada. Vezi programul lansărilor şi promoţiile
- Ruxandra Grecu
- 23 noiembrie 2011, 14:37
La târgul internaţional de "carte de învăţătură" îşi fac debutul, de astăzi până duminică, volume de Alex. Leo Şerban, Andrei Pleşu şi Mircea Mihăieş. Fiecare editură oferă reduceri la titlurile sale.
Evenimentul ajuns la a 18-a ediţie, care anul acesta are parte de titulatura oficială "Târgul Internaţional Gaudeamus. Carte de învăţătură", se deschide astăzi, durează până duminică, şi este găzduit de Romexpo, în pavilionul central. Un bilet de intrare la târg costă 4 lei, dar se pot cumpăra şi abonamente pentru toate cele cinci zile, "preţuite" la 10 lei. Elevii, studenţii, profesorii, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori şi jurnaliştii au intrarea liberă, atât timp cât au documentele vizate.
Ţara invitată anul acesta este Italia, în contextul sărbătoririi a 150 de ani de la unirea statului peninsular. Preşedintele de onoare al târgului este Luciano de Crescenzo, scriitor, actor şi regizor de film.
Polirom mizează pe Mihăieş şi Leo Şerban
Editura ieşeană aduce 400 de noutăţi la târg. "Litera din scrisoarea misterioasă", microromanul regretatului critic de film Alex. Leo Şerban, lansat deja în variantă eBook, va putea fi cumpărat în versiunea tipărită, care are în plus o "încercare de portret" scrisă de Horia Roman Patapievici. Lansarea are loc duminică, de la ora 13.30, iar volumul va fi discutat de Horia- Roman Patapievici şi Marius Chivu.
Joi, de la ora 18.00, se petrece o dublă lansare: "Ultimul Judt", de Mircea Mihăieş, şi volumul memorialistic "Cabana memoriei", al importantului gânditor Tony Judt, eveniment prezentat de Horia-Roman Patapievici şi Silviu Lupescu. La Gaudeamus se mai lansează şi seria de cărţi digitale ale editurii, sâmbătă, de la ora 18.00, ocazie cu care cei prezenţi vor putea citi eBook-uri pe eReadere puse la dispoziţie de Elefant.ro.
Cinefilii au parte de două noi titluri din colecţia de film, "Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune (1912-1989)", de Cristian Tudor Popescu, şi "Noul cinema românesc. De la tovarăşul Ceauşescu la domnul Lăzărescu", volum coordonat de Cristina Corciovescu şi Magda Mihăilescu, la lansarea căruia vor fi prezenţi Maria Dinulescu şi Vlad Ivanov.
La capitolul literatură străină, noutăţile sunt "Intriga matrimonială" de Jeffrey Eugenides (autorul romanelor "Middlesex" şi "Sinuciderea fecioarelor"), "Solar" al lui Ian McEwan şi volumul "Istanbul", de Orhan Pamuk.
Humanitas: Cărtărescu, Pleşu, Boia şi Müller
Astăzi, de la 18.30, la standul Editurii Humanitas se lansează "Moartea Ceauşeştilor. Adevărul despre o lovitură de stat comunistă", de Catherine Durandin, în prezenţa autoarei.
Romanele străine propuse de Humanitas sunt "Ghepardul", de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, într-o nouă traducere (mâine, de la ora 17.00), "Un bărbat intră în cameră", de Nicole Krauss, şi "Rabbit se odihneşte", de John Updike.
Vineri, la ora 17.00, la standul Institutului Francez, Mircea Cărtărescu susţine o sesiune de autografe pentru romanul grafic "Travesti", desenat de Edmond Baudoin. Tot Cărtărescu participă la lansarea "Visul chimeric Mihai Eminescu, Vis", un album ilustrat care conţine 31 de poeme necunoscute, reconstituite şi autonomizate de Petru Creţia, alese şi prezentate de Mircea Cărtărescu în rostirea actorului Marcel Iureş.
Sâmbătă, de la 12.30, are loc debutul noului volum de Lucian Boia, "Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950", în prezenţa autorului, iar de la 13.30 se lansează seria de autor Herta Müller, cu volumul de eseuri "Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică".
Tot sâmbătă, de la ora 14.00, Andrei Pleşu îşi va prezenta noul volum, "Faţă către faţă. Întâlniri şi portrete". La lansare vor vorbi Andrei Pleşu şi Dan C. Mihăilescu.
Vineri, de la ora 18.00, în colecţia Comunicare-Media de la Tritonic se lansează cărţile "Comunicarea audiovizuală" de Ion Stavre, "Comunicare nonverbală şi construcţii sociale", coordonat de Loredana Ivan şi Alina Duduciuc, şi "Politica User Friendly", de Florenţa Toader, Cătălina Grigoraşi şi Sofia Frunză.
Sâmbătă la ora 18.00 vor fi decernate premiile Romanian Crime Writers Club. Grupul editorial Corint lansează sâmbătă, de la ora 17.00, "Mâna şi orgoliul", de Oriana Fallaci, prezentat de academicianul Şerban Papacostea şi de Emil Hurezeanu.
Editura Art propune un nou roman grafic, "Stigmata", de Lorenzo Mattotti, în prezenţa autorului, care va acorda autografe. Volumul a fost co-editat cu asociaţia Jumătatea Plină. De la 17.30, Art lansează şi "Noile mitologii", un portret al societăţii de consum.
Editura Tracus Arte face debutul volumelor "Domnişoara Bovary în New York", de Sabina de Rochefort, "Într-o pânză de păianjen", de Eugen Dumitru (ambele miercuri, ora 17.00), "Nopţile de coşmar ale poetului Nicolae Labiş", de Stela Covaci (joi, ora 16.00), "Securi decapitate", de Matei Vişniec (vineri, ora 15.00), şi "Confesiuni fără glorie", de regretatul Constantin Stan (vineri, ora 16.00).
Rao petrece cu fanii "Saga Amurg"
Astăzi, de la 17.30, Editura Rao lansează "Portretul", de Pierre Assouline, cu o sesiune de autografe la "Cafeneaua literară", în prezenţa lui Henri Paul, ambasadorul Franţei în România.
Sâmbătă, de la ora 18.00, Iana Matei va fi prezentă şi va da autografe la lansarea volumului ei despre traficul de persoane "De vânzare: Mariana, 15 ani", în prezenţa actriţei din "Loverboy", Ada Condeescu, şi a regizorului filmului, Cătălin Mitulescu.
Duminică, de la ora 14.00, fanii celor patru volume din "Saga Amurg" de Stephenie Meyer sunt invitaţi la o petrecere organizată cu ocazia lansării filmului "Zori de Zi - Partea I".
La Editura Litera apare în premieră ghidul turistic despre Bucureşti în colecţia Top Zece, vineri, de la ora 15.00. Sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 12.00, va fi lansat volumul "Zece zile sub văl" de Daniela Zeca Buzura. Maia Morgenstern, Elisabeta Lasconi, Bedros Horasangian şi Ovidiu Şimonca vor fi prezenţi la lansarea romanului lui Richard Harvell, "Clopotele", în colecţia de literatură Premium. Măriuca Mihăilescu şi formaţia La-La Band din serialul Pro TV "Pariu cu viaţa" vor vorbi despre cartea "Pasiune", de Lauren Kate, destinată adolescenţilor, sâmbătă, de la ora 17.00. Cartea "Aventurile spiriduşului Valentin" va fi "jucată" de copiii din trupa de teatru a Danielei Nane.
Cartea Românească lansează vineri volumul de teatru "Cine a câştigat Războiul Mondial al Religiilor?", de Daniel Bănulescu, iar duminică Maia Morgenstern va citi poeme din volumul "proaspăt" "Poema desnuda", de Crista Bilciu.
Curtea Veche Publishing propune joi, de la ora 14.00, soluţii de ieşire din criza financiară, cu volumul lui Adrian Vasilescu "Biletul de ieşire din criză", în prezenţa autorului. Vineri, de la 16.00, la standul editurii va avea loc "După 50 de ani... Dezbatere în jurul unei personalităţi fascinante - Ion Barbu/Dan Barbilian".
Nemira: Mihai Găinuşă
Cele două titluri pe care pune accentul Editura Nemira la Gaudeamus sunt "Jurnal din viitor" de Mihai Găinuşă (sâmbătă, ora 11.00) şi "Oase migratoare" de Iulian Tănase. "Simetria ei înfricoşătoare" este al doilea roman al lui Audrey Niffenegger ("Nevasta călătorului în timp"), lansat în România de Editura Trei, la Gaudeamus. Aceeaşi editură propune şi un volum de non-ficţiune despre o femeie a cărei memorie pe termen scurt se şterge în fiecare noapte: "Înainte să adorm", de S.J. Watson.
Punctul culminant al programului Editurii All, care cuprinde lansarea a 30 de titluri noi, este sesiunea de autografe cu autorul thrillerului "Sanctus", Simon Toyne, sâmbătă, între 11.00 şi 15.00. Printre noutăţi sunt incluse şi "Departe de Kneinsgton", de Muriel Spark şi "Şcoală pentru proşti", de Saşa Sokolov.
Paralela 45 lansează cărţi noi de Noah Chomski, Arkadi & Boris Strugaţki şi Dennis Lehane, în timp ce Editura Vellant aduce la târg "Serafimul şi Zambezi. Integrala prozei scurte" de Muriel Spark şi "Povestea lui Harap-Alb" de Ion Creangă, cu ilustraţii de Cristiana Radu. 650 de lansări şi prezentări de carte, dezbateri şi mese rotunde, expoziţii, întâlniri cu scriitori şi oameni de cultură din România şi alte ţări au loc la Gaudeamus 2011
CITITORI
Booktopia, o "bibliotecă vie"
Prima reţea socială destinată cititorilor pasionaţi din România se lansează la Gaudeamus 2011. "O reţea socială bazată pe pasiunea pentru citit, o bibliotecă vie, aflată în continuă transformare, şi o nouă comunitate de opinie în zona cărţii. Booktopia nu este o reţea afiliată unei publicaţii, edituri sau unei alte instituţii culturale, un instrument de marketing, o librărie sau un catalog on-line", sună descrierea oficială Booktopia.
În toate zilele târgului, orice cititor înfocat îşi va putea exprima liber părerea despre lumea cărţilor şi fiecare dintre aceştia va primi premii în cărţi, pentru curajul de a vorbi în public. Prin tragere la sorţi, unul dintre ei va primi un e-Reader Kobo Touch. Vineri (ora 16.00), sâmbătă (ora 13.00) şi duminică (ora 13.00), la Tribuna Cititorului vor vorbi o serie de bloggeri cunoscuţi, împărtăşind publicului experienţele lor personale de lectură în calitate de Booktopia Guest Speakers.
LANSARE
"Contorsionista" lui T.O. Bobe, faţă cu publicul de la târg
Alexandra Olivotto
La Gaudeamus, sâmbătă, 26 noiembrie, ora 18.30, se lansează volumul de proză "Contorsionista", de T.O. Bobe.
Iată cum prezintă autorul cartea: "Mă gândesc la «Contorsionista» de pe la mijlocul ultimului deceniu din mileniul trecut, am renunţat între timp la vreo patru variante pe care începusem să le pun pe hârtie şi la încă de două ori pe atâtea doar schiţate în minte, însă n-aş spune că e o carte muncită. S-a conturat singură în ultimii cinci ani, dintre care mai ales în ultimii doi mi-a făcut cele mai multe surprize plăcute. Îmi pare rău că mă despart de ea tocmai acum, când începusem s-o scriu în sfârşit. Aş fi putut continua multă vreme, dar n-aş fi făcut decât ori să-i adaug osânza unor pagini şi s-o aduc astfel în starea de carte copleşitoare, ori să o şlefuiesc pînă i-aş fi ucis toată graţia. Cred, sper, că e nu atât admirabilă, cât mai degrabă vie, imperfectă, îngrozitoare şi, poate, iubibilă".
De la scenarii la poezie
T.O. Bobe a obţinut, în anul 2001, Premiul Trans Europe Script pentru scenariile de lungmetraj "Getting Together" şi "Morgan ReCollection", scrise în colaborare cu Ana Valentina Florescu. A publicat volumele "Tablou de familie", Ed. Leka Brincus, (în colaborare cu Svetlana Cârstean, Mihai Ignat, Sorin Gherguţ, Cezar Paul Bădescu şi Răzvan Rădulescu), "Bucla", Ed. Univers, "Darul lui Moş Crăciun", Ed. Humanitas, "Cum mi-am petrecut vacanţa de vară" şi "Centrifuga", Polirom. "Tablou de familie" a primit premiul pentru debut al revistei Tomis, iar "Bucla" a primit Premiul Naţional Mihai Eminescu pentru debut în poezie. Ambele cărţi au fost nominalizate la premiile ASPRO.
FRAGMENT DIN ROMAN
O escapadă
"(...) Pe panta din spatele hotelului Palas coboară o limuzină galbenă, cu acoperişul pliat deasupra roţii de rezervă, iar de pe bancheta din spate, ridicat în picioare, Dinu îşi flutură pălăria de panama, încercând să-i capteze privirea. Ajuns în faţa ei, sare peste portiera închisă şi, în timp ce-i muşcă buzele, ea simte cum fără voie genunchiul drept i se îndoaie, încheietura adună ciorapul de mătase, iar tocul pantofului se balansează tandru în aerul puternic iodat. Se îndreaptă apoi înlănţuiţi spre hotel, în urma automobilului ce rulează cu cincisprezece kilometri pe oră, se sărută iarăşi în lift, şoptindu-şi că, dacă vor rămâne între etaje, se vor devora unul pe altul, iar mecanicul venit să-i deblocheze nu va găsi decât nişte dinţi amestecaţi între ei, se încuie în cameră şi se prăbuşesc în rotocoalele aşternutului, dărâmă veiozele, râd, se ascund în draperii şi se descoperă iar, şi mai îndrăgostiţi, comandă trei sute douăzeci de sticle de şampanie pe care încearcă să le verse în cadă, însă la a şaizeci şi opta se plictisesc şi hotărăsc că nau nevoie decât unul de altul şi iar se adâncesc în saltele, acoperinduse complet cu cearşaful, izolânduse în cortul acela de lumea de afară, străină. În noaptea următoare, dând târcoale ruletei, în timp ce Dinu pierde râzând sondă după sondă, ruinând echilibrul intereselor economice din Valea Prahovei, printre diademe de diamante şi freze uleioase, prin fum de havane şi acorduri de charleston, printre măşti fardate strident şi chipuri cu paloarea încremenită, apare Angelescu, ofiţer în retragere al ultimei Republici de la Weimar şi dublu agent, britanic şi sovietic. În dosul unei coloane de marmură ce sprijină cupola sălii de joc, îi propune un milion de lire sterline pentru o noapte de dragoste, iar ea, cu un pahar de Ouzo în mână şi ochii strălucind de antimoniu, acceptă, ca să testeze dragostea lui Dinu, ca să se joace, ca să vadă dacă acesta o va căuta, ca să-i răscumpere creanţele în taină. Îşi regretă greşeala a doua zi după-masă, când iese buimacă pe puntea înclinată cu treizeci de grade spre babord a catamaranului Prestige care îşi schimbă velatura pentru a trece din Marea Neagră spre smârcurile din braţul Sulina şi când îl vede pe Angelescu rânjind la timonă. Spre seară acesta o închide într-o colibă acoperită de stuf (...). După câteva săptămâni, atunci când temnicerul e nevoit să iasă iarăşi în larg şi de acolo spre oraşul din depărtare (...), Anda reuşeşte să frece legăturile frânghiei cu o brăţară împletită din plasă de aur, primul cadou de la Dinu, până ce nodurile pescăreşti cedează în sfârşit, iar ea, înotând printre plauri, ajunge în amonte, la mila 18, de unde fură lotca unor lipoveni sodomiţi , ale căror suspine se aud prin perdeaua de stuf" şi, trei zile mai târziu, se prăbuşeşte, răvăşită de dragoste şi de remuşcări, din nou la pieptul iubitului său (...)".