Cartea electronică de identitate. Schimbarea anunțată de Ministerul de Interne

Cartea de identitate / Sursa foto EVZ

București. Cartea electronică de identitate, cu cip, va fi emisă la nivelul întregii țări, conform unui calendar stabilit de Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, autoritățile speră ca până la finalul lunii octombrie, documentul să fie disponibil în toate județele.

Cărțile electronice de identitate trebuiau implementate în toate statele Uniunii Europene până pe 2 august 2021. Cum autoritățile române nu au reușit să respecte termenul, au apelat la un subterfugiu. Au lansat un proiect pilot în județul Cluj.

Cartea electronică de identitate va fi emisă în toată țara

Noile documente de identitate, electronice, sunt implementate printr-un regulament al Uniunii Europene. Cartea electronică de identitate va reveni fiecărui cetățean al statelor membre. Scopul este de a îmbuntăți securitatea documentelor de identitate.

Deși au trecut trecut trei ani de când ar fi trebuit să implementeze proiectul, autoritățile române nu au mai făcut nici un pas. Singurul județ în care se emit cărți electronice de identitate a rămas Cluj.

Potrivit MAI, cartea electronică de identitate va fi emisă în București undeva în perioada septembrie - octombrie. La nivelul tuturor județelor, se estimează că programul va fi funcțional până la finalul lunii octombrie. Este foarte posibil, însă, ca lucrurile să mai întârzie, deoarece oficialii MAI nu sunt tocmai siguri că lucrurile vor merge bine.

 „(Î)n prezent, se află în fază finală de dezvoltare infrastructura necesară emiterii unui nou prototip CEI (carte electronică de identitate - n. red.), testele tehnice finale fiind programate în perioada 9-15 septembrie 2024. În funcție de rezultatul acestora, se estimează posibilitatea elaborării unui calendar de extindere, etapizat, începând cu județul Cluj, urmând municipiul București, iar la finalul lunii octombrie, extinderea să fie realizată la nivelul fiecărui municipiu reședință de județ”, anunța recent MAI.

Sursa: arhiva EVZ

Documente gratuite pentru cinci milioane de români

Pentru a-i determina pe români să solicite cartea electronică de identitate, guvernul a decis să suporte costurile pentru emiterea a cinci milioane de documente. Banii vor proveni din PNRR.

Trebuie spus că românii care, din diferite motive, nu doresc să dețină cartea electronică vor putea păstra vechile documente, simple. Acestea nu au cip electronic încorporat.

Pe de altă parte, însă, fără documentele de identitate electronice, nu vor mai putea călători în străinătate, așa cum se întâmplă în prezent.

Cărțile electronice de identitate vor putea fi solicitate, de părinți, și pentru copii, indifernet de vârsta acestora.

Sursa foto: MAI

Avantajul pe care îl are cartea electronică de identitate

Noile documente de identitate vin cu o serie de avantaje. Cartea electronică de identitate poate fi utilizată în interacțiunile cu autoritățile autohtone sau din străinătate. Acestea vor conferi dreptul de a călători, fără pașaport, în toate statele Uniunii Europene.

Noua carte de identitatehttps://evz.ro/cartea-electronica-de-identitate.html va conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de legislația europeană, astfel încât va permite libera circulație a deținătorilor în spațiul comunitar.

De asemenea, se estimează că noile documente vor contribui la reducerea birocrației. Cip-ul electronic va conține o serie de informații despre deținător, între care și o semnătură electronică. Acesta va conține și datele biometrice ale deținătorului, respectiv imaginea și amprentele. În plus, cartea identitate va înlocui cardul de sănătate.

Documentul va avea dimensiunile unui card bancar și va fi ușor de folosit și păstrat.