Cartea de vacanță îi cucerește și pe adolescenți

În această vară, editurile anunță reduceri de prețuri la aproape titlurile. Genurile fantasy, romance și thriller, preferatele tinerilor.

Printre cei mai potriviți prieteni care să te însoțească în vacanţă, mai ales când bugetul de cheltuieli este limitat, se numără cărţile. Cititul e unul cele mai plăcute moduri de a petrece timpul în aer liber, indiferent că te afli la munte sau la mare, și aproape toate editurile au anunțat reduceri substanțiale. Editurile spun că printre cititorii fideli au început să se numere și adolescenții, iar genurile cele mai solicitate de ei sunt fantasy, horror, romance și thriller. „Credeam că nu foarte mulți tineri mai citesc astăzi, dar mă bucur că ne-am înșelat și cred că e mare lucru că încep să descopere și autori români. Am avut feedback rapid, prin intermediul blogurilor și al facebook-ului. Adolescenții sunt foarte implicați, chiar își fac fotografii cu cărțile după ce le cumpără”, explică Cristina Nemerovschi, directorul editurii Herg Benet.

Pe lângă crema de plajă şi ochelarii de soare, iată câteva dintre cele mai potrivite cărţi pentru vacanţă: „Editura Herg Benet a avut la începutul verii un festival cu tematica thriller, „Vineri 13” și ne propunem un turneu de lecturi prin licee”, spune Cristina Nemerovschi, care recomandă: „Ultimul avanpost” de Maria Lavinia Calina, „Suflet pierdut”, de Silviu Urdea, „Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes”, de Cristina Nemerovschi și trilogia „Ultima vrăjitoare din Transilvania”, de Anna Vary.

Cărți de dezvoltare personală

Curtea Veche Publising le-a pregătit iubitorilor de proză „Mătura sistemului”, romanul de debut al scriitorului american David Foster Wallace. În seria „Cartea Cehă la Curtea Veche”: „Scrisori către Dubenka”, de Bohumil Hrabal, iar în seria dezvoltare personală, editura propune: „Folosește-ți mintea ca să întinerești” de Dr. Daniel G. Amen, „Distruge-ți obiceiurile nocive”, de Joe Dispenza și „Karma și reîncarnarea”, de Barbara Y. Martin & Dimitri Moraitis.

Editura Nemira anunță mari reduceri inclusiv la cele mai căutate titluri: George R.R. Martin - „Urzeala tronurilor. Cântec de gheață și foc”, Suzanne Collins, Trilogia „Jocurile Foamei”, Stephen King - „Turnul Intunecat”, sau celebrele cărți ale lui Sven Hassel.

În topul celor mai vândute cărți de la editura Humanitas se numără „Lev Tolstoi. Fuga din rai”, de Pavel Basinski, „The Dude și maestrul zen”, semnată Bernie Glassman și Jeff Bridges, dar și „Am înțeles rostul meu... Părintele Arsenie Papacioc în dosarele Securității”, ce-i are ca autori pe Mariana Conovici, Iuliana Conovici, Andrei Tudor.

Peste 100.000 de cărți Stephen Hawking, vândute

În vara lui 2014 a fost depășit un prag pentru cartea de știință. Vânzările lui Stephen Hawking în România au ajuns la 100.000 de exemplare. În 1994, editura Humanitas publica o primă carte a lui Stephen Hawkin, „Scurtă istorie a timpului”. De la Big Bang la găurile negre reeditată periodic și urmată de „Visul lui Einstein” și alte eseuri, „Universul într- o coajă de nucă”, apoi de „O mai scurtă istorie a timpului” și „Marele plan” și de cele trei cărți pentru copii din seria „George”, la care Hawking a lucrat împreună cu fiica sa, Lucy. Cărțile lui Stephen Hawking prezintă publicului rezultatele cercetărilor sale și pașii făcuți de cosmologie. În 2014 nouă carte, „Teoria Universală. Originea și soarta universului”, aruncă o privire panoramică asupra temelor fundamentale de cercetare din cosmologie și fizică.