Cărtărescu, revoltat

Scriitorul Mircea Cărtărescu cere măsuri „morale şi judiciare“ dacă volumele sale au fost incendiate public la Iaşi. Martorii spun că nicio pagină a scriitorului n-a luat foc, deşi în presa locală se anunţa arderea volumelor lui Cărtărescu.

Mircea Cărtărescu şi conducerea Editurii Humanitas au reacţionat prompt la un gest de protest împotriva „manelizării culturii“ petrecut la Iaşi, unde poetul Daniel Corbu ar fi ars, într-o „piramidă a subculturii“, câteva cărţi ale scriitorului. Protestul, relatat de ziarul „Gardianul“ în ediţia de luni, s-ar fi consumat sâmbătă, în jurul orei 14.00, la Casa Pogor, la finalul Festivalului Internaţional de Neoavangardă, desfăşurat între 4 şi 8 iunie.

Povestea a inflamat brusc spiritele şi are vocaţia unei furtuni într-un pahar cu apă. Iniţiatorii protestului şi câţiva participanţi spun că piramida simbolică era construită exclusiv din pagini din tabloide. Cu toate acestea, organizatorii anunţau „arderea“ lui Cărtărescu în presa locală de sâmbătă. „Am fost stupefiat şi speriat, vă spun sincer, pentru că arderea unor cărţi e cel mai dur act de huliganism cultural imaginabil, aşa că l-am sunat imediat pe editorul meu, Gabriel Liiceanu, să stabilim cum am putea reacţiona“, a declarat Cărtărescu.

Revoltat de agresiunea simbolică asupra operei sale, autorul e decis să recurgă şi la măsuri judiciare, în cazul în care se dovedeşte că „răul a fost făcut“. „Urmează să facem o anchetă, deocamdată particulară, dacă e nevoie, şi judiciară. Dacă măcar una singură dintre cărţile mele a fost arsă, vom vedea ce măsuri morale şi poate judiciare vom lua“, a adăugat scriitorul. Corbu se apără

Poetul responsabil de „piramida“ incendiată de la Iaşi, Daniel Corbu, susţine însă că nu ar fi ars niciodată cărţile scriitorului şi că articolul apărut în „Gardianul“ e fabricat. „În primul rând, n-am făcut niciodată afirmaţiile pe care mi le atribuie semnatarii articolului: «Printre obiectele pe care le-am ars au fost şi câteva lucrări semnate Mircea Cărtărescu, care a dovedit că se cam manelizează şi tabloidizează şi el». Niciodată n-am făcut o astfel de declaraţie. Nimeni nu m-a întrebat post festum“, s-a apărat poetul, invocând un alt articol defăimător publicat de autorii din ziarul citat. În plus, poetul se declară fan Cărtărescu.

„Niciodată nu l-am ars pe Cărtărescu, nu l-am denigrat pe autorul excelentei cărţi «Levantul » şi al «Orbitorului», cel mai spectaculos roman apărut în România ultimilor douăzeci de ani. Iar cei peste 50 de martori ai momentului «piramida» n-au văzut vreo carte de Mircea Cărtărescu sau vreun CD arzând“, a explicat Daniel Corbu.

Daniel Corbu, poet: "Niciodată nu l-am ars pe Cărtărescu, nu l-am denigrat pe autorul excelentei cărţi «Levantul» şi al «Orbitorului », cel mai spectaculos roman apărut în România ultimilor două- zeci de ani."

Soviany: „E o tâmpenie!“

Martorii „arderii de la Iaşi“ afirmă vehement acelaşi lucru: că s-a spus „NU“ subculturii doar cu pagini din tabloide. „E o tâmpenie. Nu s-a ars nicio carte de Cărtărescu. Toată povestea a durat 30 de secunde, s-au ars doar câteva ziare pe un fel de obelisc. Nu înţeleg cine a inventat toată tâmpenia asta“, a spus, revoltat, poetul Octavian Soviany. În sprijinul afirmaţiei sale vine şi cea a criticului de teatru Ion Cocora, prezent şi el la faţa locului. „Nici vorbă de aşa ceva! S-a ars doar ceva maculatură. Nu s-au ars nicidecum cărţi. Totul a fost simbolic. Cărtărescu a fost divinizat de participanţi în timpul festivalului“, a subliniat criticul. Declaraţii „incendiare“ în presa locală

Pe organizatori îi trădează însă cel puţin intenţia de a pune volumele lui Cărtărescu pe foc. În presa locală de sâmbătă, mai exact în „Ziarul de Iaşi“, unul dintre organizatori, Călin Cocora, anunţa că „printre obiectele pe care le vom arde vor fi şi câteva lucrări semnate Mircea Cărtărescu, care a dovedit că mai are şi astfel de scăpări“. Întrebat de EVZ, Călin Cocora a nuanţat declaraţia iniţială: „Eu am spus că, dacă am găsi lucrări de proastă calitate scrise de Cărtărescu, ceea ce nu cred, le vom arde şi pe ele. Era un răspuns la o întrebare expresă a jurnaliştilor“. Vitrine speciale pentru „Orbitor“

Humanitas a ieşit ieri în faţă cu o reacţie mai degrabă emoţională, înainte de „a săpa“ puţin în acest caz şi bazându-se exclusiv pe articolul din „Gardianul“. Editura a decis să izoleze titlurile semnate de Cărtărescu în vitrine speciale, în librăriile din toată ţara: „Răspunsul Editurii Humanitas la acest act de barbarie culturală va fi simplu: în librăriile Humanitas din Iaşi şi din toate oraşele ţării se vor crea vitrine speciale cu cărţile lui Mircea Cărtărescu“.

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, dă amploare incidentului, într-o scrisoare deschisă în care promite să discute cazul într-o şedinţă: „Voi propune conducerii USR, la proxima reuniune, să analizeze gestul poetului Daniel Corbu, care este contrar nu numai principiilor statutului nostru, ci şi normelor de civilizaţie şi bunului-simţ, să adopte măsurile de rigoare“.