Cărtărescu pregăteşte Jurnalul Zero

Cărtărescu pregăteşte Jurnalul Zero

Scriitorul a mărturisit la Sibiu primele sale proiecte literare, la doi ani după terminarea „Orbitorului”: un roman şi un volum de teorie literară, în care va reuni cursurile pe care le va preda din toamnă la Berlin.

Mircea Cărtărescu a purtat sâmbătă seara un dialog cu cititorii din Sibiu, la Librăria Humanitas. Timp de mai bine de două ore, scriitorul a răspuns întrebărilor publicului, a făcut mărturisiri detaliate, după care a acordat autografe.

Mircea Cărtărescu va susţine din toamnă, timp de un semestru, cursul „Samuel Fischer”, la Freie Universität din Berlin. Scriitorul a mărturisit planurile sale pentru acea perioadă: va scrie o nouă carte, despre care spune că va fi „primul său roman” şi va alcătui şi un volum de teorie literară, de poetică, din cursurile pe care le va preda.   „Eu nu privesc în urmă, nu mă recitesc, nu mă uit peste ce am scris până acum. Pentru mine, cartea care urmează este cea mai importantă şi singura, de altfel. Şi acum, în sfârşit, am un proiect, după doi ani de zile de la terminarea Orbitorului. Imediat cum l-am terminat, m-am întrebat dacă există viaţă după Orbitor. Timp de doi ani am înclinat să cred că nu prea. Nu am vrut în nici un caz să scriu Orbitor, volumul patru. Deci cel mai important lucru pentru mine în această clipă este să nu scriu Orbitor, volumul patru, să scriu o carte diferită, chiar dacă nu va fi la înălţimea Orbitor. Dar foarte important pentru mine e să scriu altceva, să scriu o carte diferită”.

Mărturisind că se consideră în continuare poet, Mircea Cărtărescu spune despre următoarea sa carte că va fi „primul meu roman adevărat, pe care îl am în minte şi care îmi ocupă toată fiinţa la ora aceasta”. „Am fost teribil de obosit după ce am terminat „Orbitor” şi mi-a trebuit puţină vreme să recuperez, am avut o convalescenţă tristă şi care totuşi mi-a prins foarte bine, ca un fel de perioadă tampon, să zicem, între ce a fost şi ce – dacă va vrea Dumnezeu – va mai fi”, a spus scriitorul la Sibiu. Noi volume de jurnal: trei şi zero

De asemenea, a anunţat că anul viitor va mai publica un volum sau chiar două de jurnal. „Fiecare din cele două volume apărute cuprind exact câte şapte ani. Intenţionez să fac acest lucru şi în continuare. Anul acesta se împlinesc şapte ani, aşa încât volumul trei îl voi publica la anul, şi intenţia mea este să public şi volumul zero, adică volumul scris cu şapte ani înaintea primului. Este dintr-o perioadă când chiar nu ştiam că voi publica jurnalul, deci este puţin mai sincer decât următoarele”, a mărturisit Cărtărescu.

Scriitorul a mai vorbit despre cum se împacă scrisul de articole cu literatura, dar şi despre neajunsurile succesului, despre pierderea unor prieteni atunci când tirajul unei cărţi creşte spectaculos şi despre lecturile favorite.

Pentru că jurnalistica şi literatura sunt două „sporturi” total diferite, Mircea Cărtărescu a explicat că reuşeşte să lucreze „fără să ştie stânga ce face dreapta”: „Încerc să izolez cât se poate de bine latura scriitoricească a mea şi cea jurnalistică. De asta nici nu fac nici un fel de literatură în jurnalistică”.

De asemenea, scriitorul a dezvăluit şi motivele pentru care, de câţiva ani, a acceptat colaborările jurnalistice: „Un intelectual înseamnă un om implicat în viaţa civilă. După Zola, intelectualul este un om cu studii, care se implică în viaţa civilă, care încearcă într-un fel să influenţeze opinia celorlaţi, şi într-un fel pozitiv, dacă se poate. Şi eu am fost foarte cunoscut multă vreme pentru faptul că nu m-am implicat în nici un fel, am fost închis ca într-un turn de fildeş. Iar la un moment dat m-am săturat de acest turn de fildeş, am încercat să mă obiectivez, să privesc ce se întâmplă în afară şi să îmi spun părerile în mod sincer, uneori brutal şi deschis. Mi-am descoperit în ultimii cinci ani, de când scriu articole politice, ceea ce nu credeam să găsesc în vreodată în firea mea, şi anume ferocitatea. Am descoperit că sub impulsul mizeriei din jur, pot fi şi feroce”.

Alături de Mircea Cărtărescu s-au aflat poetul sibian Dumitru Chioaru, redactor şef al revistei Euphorion şi prieten de treizeci de ani cu scriitorul invitat, şi Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas. Şirul întâlnirilor cu scriitori de la Sibiu va continua cu Dan C. Mihăilescu şi Alex. Ştefănescu.

Ne puteți urmări și pe Google News