Amănunte picante din viaţa lui Carol al II-lea sunt dezvăluite într-o carte de istorie scrisă de un american.
Un adevărat deliciu pentru iubitorii de istorie neconvenţională este oferit de Editura Humanitas, prin publicarea lucrării „Regele playboy. Carol al II-lea al României“, a istoricului american Paul D. Quinlan. Cartea a mai apărut la Humanitas, în 2001, dar acum avem de-a face cu o ediţie mult îmbogăţită şi actualizată, care se bucură în plus de o bogată secţiune de planşe pe care sunt reproduse fotografii de epocă. Traducerea din engleză îi aparţine Monei Antohi.
Carol al II-lea este descris, în prefaţa autorului american, drept „una dintre cele mai controversate şi bine-cunoscute figuri ale perioadei interbelice“. Quinlan simte imediat nevoia să atragă atenţia cititorului occidental: „În ce priveşte femeile, Carol nu a avut egal, bucurându-se de dubioasa reputaţie de a fi, după câte se pare, singurul rege din istorie care a renunţat de două ori la tron pentru femeile pe care le-a iubit!“. Un bărbat complex Celebra legătură cu „diva“ Elena Lupescu, extrem de mediatizată, împreună cu care Carol a constituit un cuplu în acelaşi timp hulit şi fascinant, este extrapolată de autor: „Ani de zile, scandaloasa lui legătură cu Elena Lupescu a făcut deliciul milioanelor de cititori ai presei de senzaţie din întreaga lume occidentală, alimentând tot mai mult frustrarea şi mânia a milioane de români săraci şi asupriţi, până când Carol şi anturajul său au fost siliţi să fugă ca să scape cu viaţă“!
Un bun cunoscător al subiectului, profesorul Quinlan şi-a propus, prin această carte, tocmai un demers opus celui senzaţionalist şi vulgarizator: să demonstreze că Regele Carol „era un om foarte complex, nu doar un playboy vulgar, şi Domnia Lui a avut deopotrivă o latură pozitivă şi una negativă“.
Biografia este structurată ca o poveste, povestea unei vieţi princiare şi regale, şi este împărţită în opt capitole, cu titluri sugestive: „Familia“, „Primii ani“, „Şi apoi a fost Zizi“, „Totul pentru Duduia“, „Fiul risipitor se întoarce“, „Drumul se strică“, „Dictatura regală“, „Din nou în exil“.